
Begrip in Kamer voor EU-standpunt richting Grieken
Dat zeggen de partijen tegen NU.nl.
"Het is schandalig hoeveel tijd Griekenland heeft verspeeld om hervormingen door te voeren. Griekenland kan niet eeuwig boven haar stand leven", zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers.
PvdA’er Henk Nijboer: "De Griekse regering handelt onverantwoord. We zien al pinautomaten die het niet doen. De Grieken gaan de ellende voelen en dat is schrijnend."
Deadline
De VVD staat "vierkant achter het besluit" van de eurozone. "Het was van meet af aan duidelijk dat 30 juni de deadline was. De Grieken wisten al sinds februari waar het aan moest voldoen", zegt Mark Harbers.
Hij steunt daarom het besluit van de eurozone om voet bij stuk te houden. "Als je nu zou hebben toegegeven, had je een situatie gecreëerd waarin de eurozone toegeeft als de druk te hoog wordt", aldus de VVD'er. Dat zou een signaal naar andere Europese protestpartijen geven om niet te hervormen, zegt Harbers.
Of de Grieken weer verder zullen onderhandelen, ziet de VVD somber in. "Feitelijk is het zo dat de Grieken zijn weggelopen en ze hebben nog maar kort de tijd terug te keren. Dit is eigenlijk een onwerkbare situatie", zegt Harbers.
Verkiezingsbeloftes
De PvdA hoopt dat de Grieken weer aan de onderhandelingstafel aanschuiven en "alles op alles" zetten op tot een oplossing te komen. "Dat is ook in het belang van Nederland. De Griekse koopkrachtdaling als gevolg van een exit raakt onze exporteurs”, aldus Nijboer.
Dat de linkse regering van Alexis Tsipras schermt met verkiezingsbeloftes en daarom niet akkoord kan gaan met het voorstel van de Eurogroep, houdt volgens Nijboer geen stand.
"Tsipras heeft ook beloofd de belastingontwijking aan te pakken en de belastingheffing te verbeteren. Ook zou de corruptie worden aangepakt. De afgelopen maanden zijn er geen plannen gepresenteerd die daar serieus werk van maken." Bovendien zijn de rentes op de leningen al verlaagd en de schulden verder gespreid.
Referendum
D66'er Wouter Koolmees wijst erop dat de Griekse economie sowieso moet moderniseren. Of ze nu in de euro blijven of niet, die hervormingen moeten er komen. "Ze geven meer uit dan er binnenkomt. Dat moet veranderen.
Koolmees heeft zich verbaasd over de ontwikkelingen van afgelopen weekeinde. Hij noemt het aangekondigde referendum over het Europese voorstel een "panieksprong" van de Grieken. "De Griekse regering duikt voor haar verantwoordelijkheid," aldus Koolmees.
Als de Griekse regering drie maanden geleden had aangekondigd het pakket voor te willen leggen aan het Griekse volk, had D66 daar begrip voor gehad. Nu zien de democraten het nut niet. De deadline verloopt immers 30 juni, en er is geen akkoord. "Waar moet dat referendum over gaan?" vraagt Koolmees zich af.
Volgens D66 moet nu alle pijlen op een akkoord voor de deadline worden gericht, al vraagt Koolmees zich "zeer af of de Grieken tot een akkoord willen komen".
Agenda Dijsselbloem
Een woordvoerder van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën en voorzitter Eurogroep) laat weten dat er voorlopig vanuit wordt gegaan dat het steunprogramma in de nacht van dinsdag op woensdag afloopt.
De agenda van de minister staat deze week vooral in het teken van Haagse aangelegenheden wegens het aanstaande reces. Mocht er toch nog ruimte ontstaan voor een akkoord dinsdagnacht dan kan de agenda nog worden omgegooid.
Op ambtelijk niveau wordt de Griekse situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Bij het overleg van een kabinetsdelegatie op het Torentje van premier Mark Rutte eind van de middag zal de stand van zaken worden besproken en vooruit worden gekeken naar de komende week.