Het steunprogramma van de Europese geldschieters aan Griekenland verloopt dinsdagnacht, waarna verdere financiële steun aan het land wordt stopgezet.

Dat zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zaterdagmiddag tijdens een persconferentie na overleg met de Europese ministers van Financiën in Brussel.

Daarbij werd ook een officieel statement uitgedeeld, ondertekend door alle eurolanden behalve Griekenland.

Griekenland heeft de onderhandelingen volgens Dijsselbloem zaterdag onderbroken terwijl deze "nog niet voltooid waren". Het land wil eerst een referendum houden en zal daarbij het volk vragen te stemmen over de meest recente voorstellen vanuit de Eurogroep.

Dijsselbloem benadrukt dat Griekenland in de tussentijd al de gevolgen zal moeten ondervinden van het niet accepteren van de eisen van de Eurogroep wanneer het steunprogramma dinsdagnacht verloopt. Verdere gevolgen lijken afhankelijk van het door Griekenland voorgestelde referendum over de financiële situatie in het land.

Of de noodsteun vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) voor Griekse banken ook wordt stopgezet, is aan de ECB, zei Dijsselbloem. De ECB zegt de situatie "nauwlettend in de gaten te houden".

Tweede overleg

Dijsselbloem liet verder weten dat er zaterdagavond een tweede overleg plaatsvindt, maar dan zonder Griekse minister van Financiën Yaris Varoufakis, waarin besproken is "wat nodig is om de stabiliteit van de eurozone te handhaven".

De Eurogroep kwam zaterdagmiddag bijeen vanwege het referendum dat Griekse premier Alexis Tspiras vrijdagnacht voorstelde.

Op de vraag waar de Grieken over moeten stemmen tijdens het voorgestelde referendum als het steunprogramma al is stopgezet, zei Dijsselbloem dat de Griekse regering daar antwoord op moet geven. Het voorstel voor nieuwe financiële steun verloopt namelijk dinsdag samen met het huidige steunprogramma.

Het referendum moet bovendien eerst worden goedgekeurd. Daarover stemt het Griekse parlement zaterdag om middernacht. Het voorstel was aanleiding voor Griekse oppositiepartij ND om zaterdagavond een motie van wantrouwen tegen de zittende regering in te dienen.

Reactie Varoufakis

In een eigen persconferentie liet Varoufakis weten waarom Griekenland de onderhandelingen heeft afgebroken. Hij vond de gestelde voorwaarden voor extra financiële steun "technisch inadequaat". Deze zouden de Griekse economie niet verbeteren en weer tot nieuwe onderhandelingen leiden.

Daarnaast waren die voorwaarden dusdanig ingrijpend dat de Griekse regering het voorstel niet wilde accepteren of afwijzen zonder eerst het volk naar zijn mening te vragen, aldus Varoufakis. Vrijdagnacht stelde de Griekse premier Tspiras daarom een referendum voor.

Volgens Varoufakis is er bovendien nog altijd ruimte voor het bereiken van een gunstiger akkoord. Daarover zou het Griekse volk dan aankomend weekend kunnen stemmen. De minister stelt dat de Griekse regering zich vervolgens achter de mening van het Griekse volk zal scharen, ook als de uitkomst van het referendum 'ja' is.

Varoufakis benadrukt verder dat het referendum niet gaat over een eventueel vertrek uit de euro. Daar zou geen sprake van zijn, omdat het volgens hem wettelijk ondenkbaar is.

Oppositieleider

De Griekse oppositieleider Antonis Samaras van de partij Nieuwe Democratie heeft zondag een gesprek met de Griekse president Prokopsis Pavlopoulos. Mogelijk wil hij bij het staatshoofd aandringen op een aftreden van Tsipras.

Samaras is fel tegen het plan van premier Alexis Tsipras een referendum te houden over de schuldencrisis. Ook liet hij eerder deze week weten bereid te zijn om mee te doen aan een nieuwe regeringscoalitie om Griekenland van bankroet te redden.

Samaras was van 2012 tot 2015 Grieks premier en staat bekend als een pro-Europese politicus. Nieuwe Democratie is de grootste oppositiepartij van Griekenland, met 76 zetels in het parlement dat driehonderd zetels telt.

Dichte deur

Dat de Griekse regering het volk zaterdagmiddag opriep om nee te stemmen tegen het Europese reddingsplan, deed echter al de deur dicht voor verdere onderhandelingen, zo liet Dijsselbloem eerder al weten. 

Het Griekse referendum zou volgend weekend moeten plaatsvinden. Voor dinsdagnacht moet Griekenland echter aan het Internationaal Monetair Fonds een lening terugbetalen.  

Tsipras wilde dat geldschieters die deadline verlengen tot na het referendum, maar daar stemde de Eurogroep niet mee in.

Video: Dijsselbloem sluit akkoord uit bij Grieks referendum

Chronologie: de Griekse crisis