De viering van de elfde Veteranendag in Den Haag verloopt zaterdag zonder incidenten of problemen. De politie spreekt van een "mooie, respectvolle dag", die door steeds meer gezinnen en families wordt bezocht.

"We merken aan de samenstelling van het publiek dat Veteranendag steeds meer een dagje uit wordt voor mensen", legt een zegsvrouw van de politie Haaglanden uit. "Het respect voor veteranen leeft echt onder de bezoekers."

De dag is bedoeld als eerbetoon aan alle soldaten die zich namens Nederland hebben ingezet voor de vrede. Naar schatting waren er 97.000 mensen bij het evenement aanwezig. Ook koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en Defensie-minister Jeanine Hennis bezochten de Veteranendag.

De bijeenkomst in Den Haag begon met een ceremonie in de Ridderzaal, met optredens van zangeres Ellen ten Damme en opera-zanger/veteraan Bastiaan Everink. Premier Rutte hield daar een toespraak.

Koesteren

Daarbij noemde hij Veteranendag "een dag van samen, van tradities doorgeven, van erkenning en herkenning". "En dat moeten we koesteren. Vanwege het verleden, maar ook vanwege nu en later."

Rutte refereerde ook aan de aanslagen van vrijdag in Tunesië, Koeweit, Frankrijk. "Dat toont nog eens aan hoe instabiel onze omgeving is. Onze militairen dienen niet alleen het Nederlands belang, maar brengen ook bescherming en hoop op een betere toekomst."

Veteranendag Den Haag

Koning Willem-Alexander drinkt een oranjebitter op het Malieveld tijdens Veteranendag. © ANP
De viering van de elfde Veteranendag in Den Haag verloopt zaterdag zonder incidenten of problemen. © ANP
De politie spreekt van een "mooie, respectvolle dag", die door steeds meer gezinnen en families wordt bezocht. © ANP
Veteranendag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich hebben ingezet voor de vrede. © ANP
Aan het begin van de middag neemt de koning een defilé af waarin ruim 5.000 veteranen meelopen. © ANP
Veteranen krijgen een medaille uitgereikt door premier Mark Rutte. © ANP
Koning Willem-Alexander praat met kinderen op het Binnenhof tijdens Veteranendag. © ANP
De eerste gasten arriveren op station Den Haag CS voor de elfde Nederlandse Veteranendag. De dag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich hebben ingezet voor de vrede. © ANP
Veteranen gaan op het Binnenhof met elkaar op de foto op de elfde Nederlandse Veteranendag. De dag is een eerbetoon aan alle veteranen die zich hebben ingezet voor de vrede © ANP
Defensie-minister Jeanine Hennis, Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers, koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg in de Ridderzaal tijdens de ceremonie op de elfde Nederlandse Veteranendag. © ANP
Gijs Tuinman en Marco Kroon, dragers van de Militaire Willemsorde, in de Ridderzaal. © ANP
"We merken aan de samenstelling van het publiek dat Veteranendag steeds meer een dagje uit wordt voor mensen", zegt de politie. © ANP
© NU.nl/F.J.A.M. van der Helm
© NU.nl/Gerardos Gerardos

Onderscheiding

Daarna kregen op het Binnenhof vijftien Unifil-veteranen een onderscheiding voor hun inzet in Libanon. Daarbij sprak minister Hennis de aanwezigen toe.

Aan het begin van de middag neemt de koning een defilé af waarin ruim 5.000 veteranen meelopen. Ook rijden daarin veteranen op de motor, een tocht die volgens traditie al vrijdag aan hun tocht zijn begonnen. De organisatie verwacht duizenden toeschouwers.

Nederland telt zo'n 117.000 veteranen. Zij hebben gediend in de Tweede Wereldoorlog maar later ook in bijvoorbeeld Libanon en recent bij vredesmissies in Afghanistan en Mali. De Nederlandse Veteranendag wil ze, met de jaarlijkse bijeenkomst, een gezicht geven.

Papoea-vlag

Een vrouw langs de route van het defilé voerde trouwens de Morgenster, een Papoea-vlag die staat voor het verzet tegen de Indonesische heerschappij, meldt Omroep West.

Vorige jaar werd een zoon van een West-Papoese strijder die de vlag omhoog stak opgepakt. Dit incident leidde tot Kamervragen van de PVV. De vlag mag niet door veteranen worden gedragen om Indonesië niet voor het hoofd te stoten.

Maar de politie laat weten dat er in het geval van de vrouw geen enkele reden was om in te grijpen. "We hebben haar gezien, maar ze vormde geen enkele bedreiging", aldus de woordvoerster.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto