Onno Hoes heeft zaterdagmiddag de eremedaille van Maastricht ontvangen. Hij kreeg het bewijs voor bewezen diensten bij zijn afscheid als burgemeester van de stad.

Locoburgemeester André Willems roemde Hoes vanwege de "grote politieke en bestuurlijke stabiliteit die hij bracht in de stad en in de relatie met de regio."

Hier sloot collega Martin Eurlings van Valkenburg aan de Geul zich bij aan. Hij prees Hoes vanwege zijn verbindende optreden. Volgens Eurlings initieerde de aftredende burgervader een "fluwelen revolutie" die de relatie tussen de twee steden herstelde.

Locoburgemeester Willems gaf de media ook nog een sneer en riep journalisten op "over de politiek te berichten, zo kritisch mogelijk. En niet over de privé-sores van de politicus."

Ex-man

Politiechef Gery Veldhuis dankte Hoes voor het vertrouwen dat hij als korpsleider in alle Limburgse politiemannen en -vrouwen stelde.

Onder de genodigden in de raadzaal bevond zich ook de ex-man van Hoes, Albert Verlinde, die nu en dan een traantje moest wegpinken.

Date

VVD'er Hoes trad in november 2010 aan als opvolger van de in ongenade gevallen Gerd Leers (CDA). Hoes stapt op na een uitzending door omroep PowNed over een date met de 21-jarige Robbie Hasselt.

Zonder dat de burgemeester het wist filmde Hasselt hem tijdens twee afspraken. De twee hadden elkaar via sociale media leren kennen. Hoes maakte seksuele toespelingen tijdens het etentje.

Middelpunt

De uitzending van de ontmoetingen in Pownews was voor Hoes in december reden om zijn vertrek als burgemeester aan te kondigen.

Na het afscheid van de gemeenteraad staat Hoes in het middelpunt van een culturele bijeenkomst in het Theater aan het Vrijthof. Hoes blijft in Maastricht wonen. Hij wordt op 1 juli opgevolgd door Annemarie Penn-te Strake.