
Asscher: 'Je wilt kunnen dromen over je toekomst'
De wet is een uitwerking van het sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Het zorgt er onder meer voor dat werknemers sneller in vaste dienst komen en dat de mogelijkheden voor flexcontracten worden beperkt.
En de maximering van de ontslagvergoedingen is een handreiking aan de werkgever, maar daar staat tegenover dat zij straks ook vergoedingen moeten betalen aan tijdelijke werknemers.
Onder anderen de voorzitter van Ondernemend Nederland Hans Biesheuvel, nota bene mede-ondertekenaar van het sociaal akkoord, zegt daarom nu dat de wet averechts werkt.
Immers, de risico's en kosten voor werkgevers nemen toe en maken het dus juist minder interessant om mensen aan te nemen.
Video: Interview Asscher
Volgens Asscher zullen werkgevers zich erbij neer moeten leggen dat toch ook flexwerkers op den duur zekerheid moet worden geboden.
"Ik denk dan aan juf Bea, die ieder jaar voor groep 4 staat. Om een of andere reden heeft iemand bedacht dat ook op school mensen geen normaal contract meer kunnen krijgen."
"Dus ook nooit een huis kan kopen, iets kan opbouwen. Dat moet veranderen."
"En denk aan de lasser. Als ik daarin investeer, die opleid, die het werk heb geleerd. Dan wil ik die houden."
Critici als Biesheuvel zeggen dat de wet averechts werkt. Kunt u garanderen dat meer mensen in vaste dienst zullen gaan?
"Ik kan niks garanderen. Maar de wet komt niet alleen uit mijn koker. De werkgevers en werknemers hebben hier in het sociaal akkoord zelf voor getekend."
"Je kunt ook zeggen: je stopt met alle contracten. Dat is het extreme voorbeeld. Je hoort nog weleens een toespraak (van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, LB) die daar naar lijkt te verwijzen. Dan zijn we allemaal zzp'er. Acht miljoen zzp'ers."
"Niemand die dan nog een huis durft te kopen, niemand kan nog onderhandelen over het loon. Is dat het soort land wat we willen? Volgens mij niet."
Die angst van Biesheuvel deelt u dus niet?
"Kijk, als je in een land wilt leven waar je niet hoeft te betalen voor arbeid zit je in het verkeerde land. Als je in een land wilt leven waar je zelf kan bepalen wat het loon is en mensen zomaar kan ontslaan moet je nog even doorwandelen."
"Bedrijven hebben behoefte aan flexibiliteit. Dat kan ook, de wet biedt die ruimte. Maar na verloop van tijd wil je als werknemer ook een huis kunnen kopen. Wil je ook een keer kunnen dromen over je toekomst."
Het is wel vreemd dat u met deze wet meer vast werk wilt, maar niet kunt garanderen dat het ook zal gebeuren.
"Het zijn werkgevers die mensen een baan moeten geven. Ik zie daarvan wel de eerste goede voorbeelden. Er is een nieuwe bouw-cao, waarbij mensen in dienst komen."
"En de cao van RTL. Die gaan, heel anders dan bij de publieke omroep, dat heel netjes doen. Die medewerkers komen na twee jaar gewoon in vaste dienst."
Dat gebeurt niet bij de publieke omroep?
"Nee, daar hoor ik hele andere verhalen over. Dat dat veel minder netjes gebeurt."
Dat klinkt als een oproep aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) om eens met de NPO te gaan praten.
"Dat moet de NPO zelf regelen. Goed werkgeverschap moet je zelf doen, daar heb je je subsidiegever niet voor nodig."
Er zijn meer gevallen waarbij het fout gaat. Flexwerkers zouden massaal worden gedumpt, omdat per 1 juli die wet ingaat en werkgevers straks ook met terugwerkende kracht ontslagvergoedingen moeten betalen.
"Juridisch mag dat."
U kunt het ze moeilijk verwijten. Werkgevers zijn geen banenmachines en ook overheidsinstellingen kregen te maken met bezuinigingen. Met name de mkb'er probeert in een moeilijke tijd te overleven en wil de kosten en risico's beperken.
"Het verschilt per bedrijf. Een klein bedrijf zal kritisch kijken naar de kosten, maar dat ING het salaris van de top verhoogde en de uitzendkrachten eruit moest gooien is natuurlijk niet uit te leggen."
ING is natuurlijk een ander verhaal dan de mkb'ers, terwijl die juist een belangrijke motor zijn van de economie.
"Ik wil ze ook niet in de steek laten. Daarom gaan in het nieuwe belastingplan de lasten op arbeid omlaag."
Wat hebben die mkb'ers aan die lastenverlichting als ook de btw omhoog gaat?
"Wat in die plannen zit zal nog moeten blijken."
Maar u noemt de lastenverlichting wel al.
"Omdat dat vaststaat. In alle varianten gaat dat gebeuren."
Maar om het heel concreet te maken. De kapper is in de meeste gevallen een mkb'er. Die wordt hierdoor getroffen.
"Het is een keuze of je ook arbeidsintensieve diensten meeneemt bij de btw-verhoging. Dat zijn keuzes die in de onderhandelingen gemaakt gaan worden."
Deze wet dreigt behoorlijk negatief uit te pakken voor seizoenswerk, aangezien ook daar straks de seizoenswerker in vaste dienst moet komen. Bedrijven dreigen hierdoor te moeten inkrimpen. Wat kunt u doen om hen tegemoet te komen?
"Tegen LTO en de vakbonden zou ik willen zeggen: kom dan samen bij mij dan kunnen we kijken wat we eraan kunnen doen. Blijf niet via de krant klagen, maar sla de handen ineen."
Bent u bereid de wet aan te passen?
"Dat hangt er helemaal van af waar ze mee komen."
Dus ja.
"Nee."
Jawel.
"Ik heb de wet al een keer aangepast, daarmee heb ik bewezen dat ik daartoe bereid ben. Als het nodig is om de wet aan te passen om de doelen van de wet te bereiken dan zal ik dat doen."