''Onze rechtsstaat is sterker dan terreur.'' Dat zei premier Mark Rutte vrijdag in reactie op de aanslagen in Frankrijk en Tunesië. ''Dit laat opnieuw zien dat we pal moeten staan voor onze democratische rechtsstaat. Handen af van onze vrijheid!''

De minister-president deed deze uitspraaken in Brussel na afloop van een tweedaagse Europese top. 

Nederlanders kunnen zich veilig voelen, stelde hij. ''Onze diensten en mensen doen er alles aan om Nederland ook veilig te houden.''

Volgens Rutte is ''het beste antwoord dat we kunnen geven aan deze achterlijke idioten die aanslagen plegen, is door te gaan met de manier van leven zoals we dat gewend zijn.''

'Luguber'

Eerder op vrijdag noemde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders de terroristische aanslag in Frankrijk ''misselijkmakend en luguber''. 

Hij zei ook dat we ons niet moeten laten intimideren en moeten blijven staan voor onze vrijheid en onze normen en waarden. Koenders heeft inmiddels condoleances overgebracht aan de Franse regering.

Zowel minister van Veiligheid en Justitie Ad van der Steur als vicepremier Lodewijk Asscher noemen de aanslag een "afschuwelijke terroristische daad."

"We zijn vastberaden de vrijheden in Europa te verdedigen", zegt Asscher. Bij de Nederlandse vestiging van het getroffen Franse bedrijf zijn extra maatregelen genomen. ''Dat is puur uit voorzorg.'' Er is hier geen concrete aanwijzing voor een aanslag in ons land. Nederland staat in contact met de Franse autoriteiten.

Alert

Van der Steur zegt dat Nederland alert is op zulk soort aanslagen. "Er zijn extra maatregelen genomen voor de beveiliging van de bedrijven in kwestie. En we hebben nu geen aanleiding om het dreigingsniveau te verhogen", aldus Van der Steur. 

Hij wees op het grote belang van samenwerking op veiligheidsgebied binnen Europa, dat immers staat ''voor vrijheid, democratie en recht'. Volgens de bewindsman blijft het dreigingsniveau ''substantieel', hetgeen betekent dat er een aanslag kan plaatshebben, maar dat er geen concrete aanwijzing is voor een dito aanslag.

Timmermans

EU-commissaris Frans Timmermans reageert geschokt op de aanslagen van vrijdag in Frankrijk, Tunesië en Koeweit, maar waarschuwt de daders dat hun terreuracties tot niets zullen leiden.

Op zijn Facebookpagina schrijft hij: ''Vandaag weer veel onschuldige slachtoffers in Frankrijk, Tunesië en Koeweit. Slachtoffers van terreur, van gewetenloze moordenaars die erop uit zijn haat, angst en verdeeldheid te zaaien. Om zo een voedingsbodem te hebben voor hun gruwelijke, totalitaire en nihilistische ideologie. Ze zijn uit op macht, op overheersing."

Volgens Timmermans zullen ze echter niet ver komen. ''Zij zullen falen. Hun ideologie is net zo boosaardig en onmenselijk als hun methoden. Wat zij zullen oogsten is onze vastberadenheid om terroristen te bestrijden en uit te schakelen. Onze eenheid in het afwijzen van totalitaire ideologieën, onze kracht in het samenbrengen van alle mensen van goede wil, die pal staan voor de rechtsstaat, voor mensenrechten en voor een samenleving waarin iedereen het recht heeft zijn leven in vrijheid vorm te geven."