Ondanks de annexatie van de Krim en de betrokkenheid van Rusland in het conflict in oost-Oekraïne, zal Nederland handel blijven drijven met de Russen.

Dat zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke donderdag in een debat in de Tweede Kamer over de situatie in de Oekraïne.

"Wij zullen handel blijven drijven", zei de VVD’er. "Het is een illusie om te denken dat je Rusland straft door de handel te staken."

Volgens Ten Broeke moet alles in het werk gesteld worden om het regime van de Russische president Vladimir Poetin te straffen. Door Moskou economische sancties op te leggen wordt Poetin harder geraakt, aldus de VVD’er.

VNL-Kamerlid Louis Bontes heeft geen enkel begrip voor het standpunt van de VVD. "U moet zich diep schamen. Wiens belang dient u?" zei Bontes die de VVD vroeg of de liberalen hetzelfde standpunt innemen als zou blijken dat Rusland politiek betrokken is bij de ramp met vlucht MH17.

Ten Broeke wilde niet ingaan op die vraag, maar benadrukte dat Rusland zal blijven bestaan en er altijd handel zal blijven bestaan.

Sancties

Deze week verlengde de Europese Unie de sancties tegen Rusland. De sancties zouden verlopen in juli en hebben onder meer betrekking op de toegang tot de financiële markt en de levering van wapens.

Poetin verlengde op zijn beurt het importverbod op westers fruit, groente, vlees en zuivel. Tegelijkertijd blijft Rusland de grootste energieleverancier voor Europa. 

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) pleitte er begin deze week voor dat de Europese Unie minder afhankelijk moet worden van Russisch gas. Volgens Koenders zal energie vaker worden ingezet als politiek drukmiddel en Europa moet hier niet het slachtoffer van worden, aldus de minister. 

Een dag later kondigde minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan dat de Groningse gaskraan verder wordt dichtgedraaid en ter compensatie zal er meer gas moeten worden geïmporteerd uit Rusland.

Opheldering

Onder ander PvdA, D66, CDA en GroenLinks willen opheldering van Koenders waar het kabinet precies staat als het aankomt op de energie-afhankelijkheid van Rusland.

Volgens Koenders is er geen verschil van mening tussen beide bewindspersonen. "Wij zijn er allebei voor dat de energie afhankelijk vermindert", zei Koenders. Maar het besluit de gaswinning in Groningen te verminderen, moet gecompenseerd worden.

Op lange termijn moeten energie alternatieven de afhankelijkheid van Rusland beperken. "Afhankelijkheid van een kleine groep energie aanbieders is niet goed", zei Koenders. Maar van de ene op de andere dag zeggen dat er geen Russisch gas geïmporteerd mag worden kan niet, aldus de minister.