Ruim vijftig gemeenten blijven gereguleerde wietteelt steunen. Dit ondanks dat de Tweede Kamer onlangs alle experimenten met hennepteelt verbood.

Dat meldt Nieuwsuur donderdag na een rondgang. Het televisieprogramma spreekt van een patstelling.

"Het wordt tijd dat Den Haag de ogen opent voor de realiteit en de achterdeurproblematiek rondom de hennepteelt", stelt burgemeester van Weert Jos Heijmans (D66).

Weert is een van de 55 gemeenten die het zogenoemde 'Joint Regulation'-manifest ondertekende. In Wageningen werd onlangs een motie aangenomen die stadsbestuur aanspoort te blijven zoeken naar mogelijkheden voor regulering.

Staatstoezicht

Volgens burgemeester van Zwijndrecht Dominic Schrijer (PvdA) zijn de problemen zo groot dat nieuw beleid niet kan wachten.

"Je moet kiezen voor een totaalverbod op softdrugs óf voor het reguleren van de wietteelt om zo via de geleidelijke weg de criminaliteit te verdringen." 

Hij wil dat wietteelt onder staatstoezicht aan banden wordt gelegd en gecontroleerd.

'Geen enkele ruimte'

De Tweede Kamer nam in mei met een krappe meerderheid een CDA-motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen gemeenten "geen enkele ruimte" te geven om wietteelt zelf te organiseren.

Burgemeester Schrijer denkt dat het CDA hiermee aan het voorsorteren is voor de volgende verkiezingen. "Door het zo politiek te maken, wordt de hele discussie geblokkeerd", stelt de burgervader.