Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingshulp) wil meer sancties van de Europese Unie tegen Burundi. 

Een aantal EU-lidstaten vond tot dusver de tijd nog niet rijp voor sancties, maar Ploumen heeft "de indruk dat de landen van de EU zich verenigen", zei ze donderdag in de Kamer.

Het Centraal-Afrikaanse verkeert in een crisis sinds president Pierre Nkurunziza in april aankondigde voor een derde termijn te gaan, ondanks het feit dat het volgens de grondwet niet mag.

Demonstraties en de oppositie worden met geweld onderdrukt. De pers wordt de mond gesnoerd en 100.000 mensen sloegen op de vlucht.

Hulp bevroren

De Nederlandse hulp aan leger en politie is vorige maand opgeschort. Maar de Kamer wil meer stappen. De PvdA wil dat Ploumen president Nkurunziza laat weten dat de hulp voor de komende jaren wordt bevroren als hij voor een derde termijn wordt gekozen. De minister wilde niet zover nog niet gaan.

Burundi is een van de vijftien partnerlanden van Nederland waarop de ontwikkelingshulp wordt geconcentreerd. Het land kreeg van 2005 tot en met 2014 ruim 165 miljoen ontwikkelingshulp.

De hulp aan maatschappelijke organisaties, burgers en media gaat wel door. De VVD pleitte ervoor ook deze steun te stoppen. Maar dat wil de minister niet. "Ik wil de burgers van het land niet straffen", zei ze.