Minister van Defensie Jeanine Hennis heeft excuses aangeboden aan de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 de basis van Dutchbat bij het Bosnische Srebrenica hebben moeten verlaten. 

Dat staat in een verklaring van het ministerie van Defensie. 

De mannen werden op 13 juli 1995 door de Bosnische Serviërs weggevoerd van de compound van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat en vervolgens gedood. Het gaat om de elektricien van Dutchbat, Rizo Mustafic en de vader en broer van de tolk van Dutchbat.

"Nederland heeft met nabestaanden in twee Srebrenica-zaken een overeenkomst bereikt over een schadevergoeding. Het gaat om de families van de heer Mustafic en van vader en zoon Nuhanovic", meldt het ministerie van Defensie.

Hoe hoog de schadevergoeding is, willen de nabestaanden niet kwijt. 

Rechtszaak

De families startten in 2006 een rechtszaak omdat zij Nederland aansprakelijk achtten voor de dood van hun familieleden. Nederland verloor die rechtszaak. De rechtbank stelde dat Dutchbat had moeten weten dat de mannen gevaar liepen.

Srebrenica viel op 11 juli 1995. Nederlandse VN-militairen van Dutchbat hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

Reactie advocaat

"De zaak is voorbij na dertien jaar procederen. Het was een uitputtend proces", reageert Liesbeth Zegveld, de advocaat van de nabestaanden.

Zegveld: "Het is jammer dat het zolang heeft geduurd. Het is één ding om te procederen over de vraag of Nederland of de VN verantwoordelijk is voor de dood van Mustafic en Muhamed en Ibro Nuhanoivc. Het is een ander ding om te ontkennen dat zij via de compound van Dutchbat zijn afgezet en recht in handen van de Serven zijn gegeven. ''Het heeft van 2002 tot 2011 geduurd voordat de Nederlandse overheid dat toegaf."

''De schadevergoeding die nu is betaald, is in de ogen van de nabestaanden fatsoenlijk", zegt Zegveld. ''Ze hopen nu enige rust te krijgen."

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind zijn de excuses terecht. "Eindelijk wordt er recht gedaan aan de nabestaanden, al krijgen zij hun familieleden hier niet mee terug." Het jarenlange uitblijven van een spijtbetuiging "was een smet op de geloofwaardigheid van Nederland als juridische hoofdstad van de wereld", aldus Voordewind.