De Tweede Kamer heeft met harde woorden gereageerd op het rapport van de commissie-Hoekstra over de falende aanpak in de zaak-Bart van U.. Diverse partijen vragen om een debat met minister Ard van der Steur (Justitie).

Uit het onderzoek blijkt dat de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de GGZ falen bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. 

Bart van U. heeft bekend zijn zus te hebben vermoord en wordt verdacht van de moord op oud-minister Els Borst.

Zowel het OM als het kabinet hebben inmiddels hun excuses aangeboden aan de families van Van U. en Borst.

'Vernietigend'

Volgens D66-leider Alexander Pechtold laat het rapport een "aaneenschakeling van pijnlijke fouten" zien. "Je vraagt je af hoe het kan dat er binnen politie, Openbaar Ministerie, GGZ en de rechterlijke macht zoveel fout kan gaan", aldus Pechtold die meeleeft met de nabestaanden van de oud-D66-policita en het andere slachtoffer.

Pechtold wilde niet vooruitlopen op eventuele politieke consequenties voor minister Ard van der Steur. "Op dit moment sta ik stil bij de pijn van de twee families." 

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt noemt de conclusies "vernietigend; een harde, extra klap in het gezicht van de nabestaanden". Hij stelt dat er "meerdere cruciale fouten" zijn gemaakt. "Zonder die fouten hadden twee personen mogelijk nog in leven kunnen zijn. Dat is de gitzwarte conclusie."

"De PvdA vindt het volledig terecht dat het Openbaar Ministerie zelf erkent schuldig te zijn aan die fouten. We verwachten dat het OM de volle verantwoordelijkheid op zich neemt om dergelijke blunders in de toekomst tegen te gaan. We willen hierover snel een debat met de minister van Veiligheid en Justitie."

Ook CDA'er Peter Oskam wil een debat. "Het CDA vindt dat er grondig onderzoek is gedaan en heldere aanbevelingen worden gegeven voor de toekomst. Zo stelt de commissie dat het belangrijk is dat er binnen het OM eigenaarschap bestaat voor een zaak zodat overzicht blijft. In deze en andere aanbevelingen kan het CDA zich vinden."

Voorkomen

Michiel van Nispen van de SP, zegt het "schokkend en vreselijk" te vinden dat er fout op fout is gestapeld in de kwestie rond Van U..

"We moeten dit soort dingen zo snel mogelijk zien te voorkomen", aldus Van Nispen. "Met name door fouten van het OM is dit gebeurd. Het lijkt erop dat het ook in de structuur zit dat deze fouten mogelijk zijn. Dit geval is nu grondig onderzocht, maar hoe vaak is dit misschien eerder zo gegaan? Wij willen de minister van Veiligheid en Justitie daarover indringend spreken."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie: "In een situatie waarin wordt geschreeuwd om hulp, is het wat mij betreft ondenkbaar dat die hulpvraag niet beantwoord wordt. Er moet in zo’n geval één iemand zijn die zorgt dat de hulp en behandeling die nodig is er ook komt. De verantwoordelijkheid daarvoor wil ik leggen bij de burgemeester."

Volgens Lilian Helder van de PVV had Els Borst "met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid" nog geleefd als het OM niet zo vaak had "geblunderd". "Dit kan niet zonder gevolgen blijven", aldus Helder. 

SGP-voorman Kees van der Staaij looft de commissie-Hoekstra en spreekt van "buitengewoon waardevolle aanbevelingen".