De Tweede Kamer moet zelfstandig onderzoek gaan doen naar de risico’s van de gaswinning in Groningen. Die oproep doet Jacques Wallage, voorzitter van het regionale Groningse overleg tussen overheid, maatschappelijke organisaties en de NAM.

Wallage doet zijn aanmaning woensdag in nrc.next. Het vertrouwen van de Groningers in 'Den Haag' staat op het spel, stelt de voormalig burgemeester van Groningen.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) besloot dinsdag de gaswinning in Groningen voor dit jaar te verlagen naar 30 miljard kuub.

Wallage en zijn medevoorzitter Jan Kamminga vinden het echter storend dat cruciale vragen over veiligheid en productieniveau nog niet zijn beantwoord. Zo kan het Staatstoezicht op de Mijnen (Sodm) niet zeggen bij welk winningsniveau de veiligheid van de Groningers kan worden gegarandeerd.

Deskundigen

Ze stellen voor dat de Kamer voor eind dit jaar een onderzoekscommissie instelt die deskundigen van buiten en buitenlandse experts hoort.

"De Tweede Kamer moet niet gaan zitten wachten op de volgende berg informatie van Kamp, maar zelfstandig onderzoek verrichten", aldus Wallage. "Alleen als de Kamer gezamenlijk conclusies trekt uit het beschikbare onderzoek, krijgen de bewoners weer vertrouwen in het proces."

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

Animatie door in60seconds