Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) haalt woensdag uit naar voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

''Uitschelden van werklozen en daar trots op zijn. Deze tijd vraagt om uitgestoken hand in plaats van een middelvinger'', zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) woensdag in een reactie op de uitspraken De Boer.

In een interview met de Volkskrant zegt de werkgeversvoorman dat van de half miljoen mensen met een bijstandsuitkering, drie kwart aan het werk gezet moet worden. 

Dat geldt volgens De Boer ook voor de hoogopgeleide bijstanders. "Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje met de radio aan. Wat is daar fout aan? Handen uit de mouwen."

Hij pleit ervoor dat de bijstandsuitkeringen omlaag gaan. "Er is in Nederland een groot taboe op heldere taal over uitkeringen. Ik heb wel eens gesproken over uitkeringstrekkers, daar kreeg ik voor op m'n sodemieter, dus ik praat nu over uitkeringsgenieters."

Labbekakken

De Boer klaagt ook over Somaliërs die al tien jaar of langer in Nederland zijn, maar waarvan slechts 20 procent werk heeft. De helft van deze groep zit in de bijstand.

"Die immigranten hoeven we dus niet. Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, die moeten aan het werk."

De Boer wil ook dat de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaat naar 35 procent. "Dat kan, daar is nu ruimte voor. Doe dat."

'Pijnlijk'

Ook premier Mark Rutte vindt de uitspraken van VNO-NCW-baas Hans de Boer ongepast. Veel meer wilde de premier niet kwijt over de kwestie.

''Alles wat ik daar verder over zeg, maakt het alleen maar pijnlijker voor degene die het interview heeft gegeven'', aldus citeren NOS en RTL Nieuws de premier, voor aanvang van een debat in de Tweede Kamer. 

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom kaatst de opmerkingen van werkgeversvoorman Hans de Boer over uitkeringsgerechtigden terug: 

''Uitkeringsgerechtigden uitmaken voor 'labbekak' en drie zinnen later schaamteloos toegeven dat je het verdomt om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Beste Hans, wie is hier nu de labbekak?''

Video: Reactie Asscher:

Schoffering

Ouderenbond ANBO noemt het "wegzetten van bijstanders als labbekakken een schoffering".

"Het kan echt niet om simpelweg op te merken dat mensen die vaak zijn weggesaneerd gedurende de crisis maar asperges moeten gaan steken. Dat is kort door de bocht en eerlijk gezegd gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook 'labbezakken' noemt", zegt directeur Liane den Haan van de ANBO.

"De Boer merkt op dat ze aan het werk moeten. Daar kan niemand tegen zijn. Maar velen zijn de vijftig gepasseerd, aan het einde van hun WW-periode en zij slagen er niet in werk te vinden. Dat ís er gewoon te weinig." 

Volgens Den Haan willen de meeste 50-plussers die in de bijstand zitten best de handen uit de mouwen steken. "Leven op minimumniveau is geen pretje. Maar voor een groot deel van hen is het geen vrije keuze om van de bijstand te leven."

'Spreektaalbegrip'

De Boer reageert tegenover het KRO NCRV-programma De Ochtend op de commotie die ontstaan na zijn interview. 

"Jammer dat in een interview van drie uur het spreektaalbegrip 'labbekak' nu zo de aandacht trekt. De strekking van het interview is 'Werken moet lonen'", aldus de voorzitter van VNO-NCW.