De Tweede Kamer wil grip houden op de aanpak van de ict-problemen bij het ministerie van Defensie.

De Kamerleden zijn bang voor nieuwe fiasco's op dit gebied, bleek dinsdag tijdens een debat met minister Jeanine Hennis in de Kamer.

ICT en Defensie ''leidt vaak tot hoofdpijn'', aldus Raymond Knops van het CDA.

Vorig jaar mei liet Hennis de hele Kamer schrikken met de melding dat ze grote problemen had met de ICT. Computerapparatuur bleek verouderd, datacentra vielen uit, er was geen visie op de ICT en er was sprake van verstoorde verhoudingen tussen managers. Intussen is er een 'masterplan' om de problemen aan te pakken.

Vertraging

Een van de projecten die in het verleden misging was de ERP. Dat moest de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen verbeteren. Het automatiseringsproject liep jaren vertraging op, leverde minder op en kostte veel meer. Volgens Hennis functioneert het nog niet naar behoren, maar gaat het steeds beter.

Ze beloofde bij de aanpak van de ICT zo transparant mogelijk naar de Kamer te zijn. ''Er is werkelijk niets dat ik hier voor u wil achterhouden.'' Ze zal de Kamer twee keer per jaar gaan rapporteren over de ontwikkelingen van het masterplan waarbij een of twee jaar vooruit wordt gekeken. De lessen van het verleden zijn geleerd, aldus Hennis.

Niet tevreden

Met de rapportages heeft de Kamer volgens Hennis ''het plaatje compleet''. Dat stelde de partijen niet helemaal tevreden. Die willen haar concreet kunnen afrekenen op een tijdpad, geld en producten. Na aandringen kreeg de Kamer de toezegging dat haar wensen en eisen in de rapportages zullen worden meegenomen.

De ICT-vernieuwing moet binnen het budget gebeuren. Lukt het niet dan zal het worden vertraagd. Hennis wilde niet zeggen hoeveel zij de komende jaren nodig heeft voor het ITC-project.