De Europese Commissie (EC) heeft Hongarije uitleg gevraagd waarom het voorlopig de EU-regels over vluchtelingen naast zich neer heeft gelegd.

De regering in Boedapest meldde dinsdag dat het voorlopig stopt met het terugnemen van migranten, omdat het land daar niet genoeg capaciteit voor heeft.

Dat is volgens de EC in strijd met afspraken die zijn vastgelegd in de Dublinverordening.

''Omdat de Dublinverordening deze stap van Hongarije niet toestaat, hebben wij de Hongaarse regering gevraagd onmiddellijk uit te leggen waarom ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen'', aldus een woordvoerster van de EC.

''We willen weten hoe lang het gaat duren en wat Hongarije van plan is om het probleem op te lossen.''

Dublinverordening

In de Dublinverordening staat dat vluchtelingen die in Europa asiel aanvragen, dat moeten doen in het land waar ze in eerste instantie arriveren. Ze moeten in dat land ook de procedure afronden.

Migranten die dat nog niet hebben gedaan, maar wel al naar andere Europese landen zijn gereisd, moeten dus terug naar het land waar ze de procedure startten. Hongarije kan aan die eis niet meer voldoen, zo stelt de regering.

Zweden

Hongarije verwacht dit jaar 130.000 mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen en/of werk. Geen enkel ander EU-land behalve Zweden heeft vorig jaar meer vluchtelingen per hoofd van de bevolking opgenomen dan Hongarije.

Het land telt 10 miljoen inwoners en kreeg toen 43.000 vluchtelingen over de vloer. Dit jaar zijn er al 54.000 het land binnengekomen.