In Irak en Syrië zijn tot dusver 32 Nederlanders omgekomen in de strijd. Dat heeft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. 

Begin april lag het aantal Nederlandse jihadisten dat was gesneuveld in de strijd in deze landen op dertig.

De meeste Nederlanders sluiten zich aan bij Islamitische Staat (IS). Een klein deel strijdt mee met Jabhat al-Nusra of een andere terroristische groepering, aldus ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis (Defensie).

Er zijn ongeveer 190 Nederlanders naar Syrië of Irak afgereisd. Van hen zijn er 35 teruggekeerd. Deze cijfers zijn hetzelfde als minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in april naar buiten bracht.

Volkenrechtelijk mandaat

Het bombarderen van doelen van IS in Syrië is dichterbij gekomen nadat juristen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben geconstateerd dat hiervoor een volkenrechtelijk mandaat bestaat. Maar de PvdA is nog niet overtuigd, zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes dinsdag.

Het is Servaes ''niet helder'' wat er fundamenteel anders is dan vorig jaar toen het kabinet meldde dat er geen mandaat was om doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië te bombarderen. Het kabinet besloot daarop dat Nederlandse F-16's de terreurgroep alleen in Irak zouden bestrijden.

Er is volgens de juristen een basis is voor bombardementen boven Syrië, omdat er doorlopend IS-aanvallen vanuit Syrië op Irak zijn. Maar volgens de PvdA'er was dat een jaar geleden ook al het geval. ''In onze afwegingskader is niets veranderd sinds vorig jaar.'' Het kabinet heeft nog geen besluit genomen om ook in Syrië in te grijpen.

Strategie

Nog belangrijker vindt Servaes dat er een effectieve politie strategie moet zijn als Nederland in Syrië gaat bombarderen. En die strategie is er niet, dat erkent het kabinet ook. Daarvoor moet je optrekken met andere landen, aldus Servaes.

Hij ziet internationaal niet meer draagvlak voor militair ingrijpen in Syrië. Alleen de Verenigde Staten, Canada en een aantal Arabische landen zetten hun gevechtsvliegtuigen in om IS in Syrië te bestrijden.

Ook D66 heeft de nodige twijfels. Sjoerd Sjoerdsma wil graag de argumenten weten waarom nu wel een volkenrechtelijk mandaat aanwezig is. En de politiek strategie moet duidelijk zijn. ''Wat wil je daar bereiken?'' Ingrijpen kan volgens hem erop neerkomen dat je het ene kwaad (IS) verdelgt ten gunste van een andere (president Bashar al-Assad).