Het kabinet overweegt meer gas uit het buitenland te gaan importeren om het risico's op aardbevingen in Groningen te verminderen. 

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat dinsdag bekendgemaakt in een toelichting op het kabinetsbesluit om de gaskraan in Groningen in de tweede helft van dit jaar verder dicht te draaien.

Kamp laat de komende maanden onderzoeken "of een andere benadering van gaswinning mogelijk en wenselijk is waarbij meer gas uit het buitenland wordt geïmporteerd". Dan zou er minder gas uit het Groningse gasveld nodig zijn, maar wordt Nederland wel meer afhankelijk van buitenlands gas.

Het kabinet wil onderzoeken of het mogelijk is 20 miljard kuub buitenlands gas te importeren en afhankelijk van de weersomstandigheden 21 tot 33 miljard kuub Gronings gas op te pompen.

Beperking gaswinning

Maandag lekte uit dat Kamp heeft besloten de gaskraan in de provincie Groningen verder dicht te draaien. Hij beperkt de gaswinning over het hele jaar tot 30 miljard kuub. Dat is genoeg om te voldoen aan de binnenlandse gasvraag en exportverplichtingen.

Kamp: "De veiligheid van de Groningers staat voorop. De gaswinning uit Groningen wordt zo ver als momenteel haalbaar is verminderd. Daarom besluit het kabinet voor 2015 tot een reductie naar 30 miljard kubieke meter", aldus Kamp. Hij besprak zijn plan maandag al met bestuurders en bewoners in Groningen.

De 30 miljard kuub is 9,4 miljard kuub minder dan aanvankelijk was vastgesteld. Het verder dichtdraaien van de gaskraan betekent een nieuwe tegenvaller van 1,2 miljard euro op de lopende begroting, aldus Kamp.

De minister besloot eerder om de gaswinning in de eerste helft van het jaar te beperken tot 16,5 miljard kuub. De winning voor de tweede helft van het jaar is vastgesteld op 13,5 miljard kuub.

Omdat de kans op een strenge winter voor het einde van het jaar heel klein is (die vallen normaal alleen in januari en februari), hoeft daar geen reserve voor te worden aangehouden. Bovendien heeft de gasopslag in Norg in Drenthe een overcapaciteit van drie miljard kuub. Dat gas wordt ingezet.

Reacties

VVD-Kamerlid Andre Bosman laat weten blij te zijn met het besluit van Kamp, maar stelt wel dat er voor het nieuwe gasbesluit per 1 januari dingen nader moeten worden uitgezocht.

"We moeten gaan kijken of we de gaswinning uit Groningen aanvullen met buitenlands gas of dat we vooral gas uit het buitenland halen en dat aanvullen met het Groningse gas. Voorop staat de veiligheid van Groningers", aldus Bosman.

Hij erkent dat de import van gas geen ideale eindoplossing is. "We hebben een afweging moeten maken in het licht van de veiligheid voor Groningers, maar we hebben wel energie nodig. Schaliegas willen we immers ook niet, eigenlijk willen we niks."

Ook de PvdA is blij. "Het is goed dat het kabinet de politieke knop heeft omgezet. Niet het economisch gewin, maar de veiligheid van de Groningers moet voorop staan", zegt Kamerlid Jan Vos.

Dat het kabinet niet verder gaat dan 30 miljard is volgens de PvdA’er verdedigbaar. “Je moet zo snel als realistisch mogelijk is de gaswinning beperken", aldus Vos. "Aan het einde van het jaar gaan we opnieuw kijken. We zien mogelijkheden om de gaswinning nog verder omlaag te brengen. We zullen het optimum moeten vinden waarbij de veiligheid van de bevolking echt wordt gegarandeerd."

Koude winter

De gaskraan nog verder dichtdraaien, waar de provincie Groningen voor pleit, vindt de PvdA'er niet verantwoord. Dat zou namelijk betekenen dat in een koude winter er in een korte periode meer gas moet worden gewonnen. Dat zou een negatief effect kunnen hebben op de seismiciteit. VVD'er Bosman wil dat goed onderzocht wordt wat deze pieken in de gaswinning betekenen voor de veiligheid van de Groningers.

GroenLinks vindt dat Kamp alleen oog heeft voor de leveringszekerheid, en niet voor de veiligheid van de Groningers. "Het aardbevingsrisico blijft onveranderd", aldus Liesbeth van Tongeren.

Video: In 60 seconden: Zo zit het met de gaswinning in Groningen

Animatie door: In60seconds