Europees president Donald Tusk is voorzichtig positief over de jongste voorstellen van de Griekse regering om tot een akkoord te komen met zijn geldschieters. Hij noemt het "de eerste echte sinds weken".

Dat zei Tusk maandagavond voorafgaand aan een top van regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden in Brussel over Griekenland.

Kort daarvoor diende Athene nieuwe voorstellen in met besparingen en hervormingen in ruil voor financiële steun. De voorstellen moeten nog getoetst worden en dus is er nog werk te verzetten, aldus Tusk.

Ook voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem zei dat maandagmiddag na een vergadering met de ministers van Financiën van de eurolanden.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie moeten de nieuwe Griekse voorstellen nader onderzoeken om te kijken of de plannen voldoende zijn om economisch herstel te bewerkstelligen. Waarschijnlijk komt de Eurogroep later deze week nogmaals bijeen.

Voorstellen Tsipras

De Griekse premier Alexis Tsipras zou de Europese geldschieters hebben voorgesteld dit jaar ter waarde van 1,51 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te besparen en volgend jaar een bedrag met een omvang van 2,87 procent van het bbp. Dit meldt maandagavond de Griekse krant Kathimerini, die stelt de laatste pagina van Tsipras' voorstellen te hebben gezien.

Tsipras heeft volgens de krant maatregelen voorgesteld om de overheidsfinanciën te verbeteren, zoals hervormingen in het pensioenstelsel, sommige btw-verhogingen, een hogere belasting op hoge winsten (winst van meer dan 500.000 euro), betere bestrijding van belastingontduiking en vermindering van defensie-uitgaven. Alles bij elkaar stelt Tsipras 7,9 miljard euro uit te kunnen sparen volgens Kathimerini.

Eerder op maandag suggereerden Griekse media dat Tsipras met ingang van komend jaar ook vervroegde pensionering wil afschaffen, elk jaar 160 miljoen euro minder aan defensie wil uitgeven en gepensioneerden meer premie wil laten betalen voor hun gezondheidsverzekering. Met dat laatste wordt via een omweg toch op pensioenen gekort.

Topoverleg

Tusk riep vorige week het topoverleg bijeen, nadat overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone mislukt was om tot een akkoord te komen.

Hij zei dat sindsdien ''enkele bemoedigende dingen'' zijn gebeurd. Hij doelde zowel op de nieuwe voorstellen als op alle gesprekken die er zijn gevoerd.

''Alle kaarten moeten op tafel komen'' zei Tusk over de top van maandagavond. Hij wil dat de regeringsleiders hun verantwoordelijkheid nemen om een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone te voorkomen. Wel benadrukte hij dat deze top niet bedoeld is om tot een eindakkoord te komen.

De tijd dringt, niet alleen voor Griekenland maar ook voor ons, zei Tusk. ''We moeten dit probleem helpen op te lossen en tegelijkertijd de belastingbetaler in andere eurolanden respecteren.'' Griekenland werd afgelopen jaren overeind gehouden met miljardensteun uit onder meer de andere eurolanden. Hij riep alle partijen op respect te hebben voor elkaars standpunt.

Betoging voor euro

Ondertussen zijn in de Griekse hoofdstad Athene duizenden mensen de straat opgegaan om te betogen voor het behoud van de euro. De oppositie, vooral de voormalige regeringspartners Nieuwe Democratie en de socialistische Pasok, hadden tot de demonstratie opgeroepen.

De betogers hadden Europese en Griekse vlaggen meegenomen en riepen ''Griekenland, Europa, Democratie''. Ze eisen dat de links-radicale Tsipras tot een akkoord komt met de Europese geldschieters. Een groepje van circa honderd extreemlinkse tegenbetogers probeerde de demonstratie voor het parlementsgebouw te verstoren, maar dat werd door de politie verhinderd.

Tsipras heeft begin dit jaar de verkiezingen gewonnen door te beloven niet te bezuinigen en pijnlijke maatregelen van zijn voorganger terug te draaien. De pensioenen zouden niet worden aangetast. De regering van Tsipras heeft die beloften nog niet gebroken.

Maandag bijvoorbeeld liet de regering weten dat dit jaar 12.000 ambtenaren worden aangenomen, onder wie 6.000 vanwege bezuinigingen ontslagen of uit de roulatie gehaalde ambtenaren. Volgens Athene valt dit binnen afspraken die eerder zijn gemaakt met de EU, de ECB en het IMF.

Zakenkrant Financial Times meldt dat de Grieken maandag nog eens 1,6 miljard euro van hun bankrekeningen hebben gehaald, na de miljarden die de afgelopen dagen al werden weggehaald. De Griekse banken zouden overwegen om een dag te sluiten omdat ze zich zorgen maken om het wegvloeien van zoveel geld.

Harde deadline

Griekenland onderhandelt al sinds februari met haar geldschieters over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor het laatste deel van 7,2 miljard euro uit het tweede hulppakket.

Dat geld heeft het land hard nodig om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dinsdag 30 juni hebben de Grieken een harde deadline voor het terugbetalen van 1,6 miljard euro aan het IMF. Voorzitter Christine Lagarde heeft laten weten dat het instituut niet van plan is de deadline te verschuiven.

De beurzen in Europa en op Wall Street hebben optimistisch gereageerd op de ontwikkelingen.