De nieuwe eurokritische fractie in het Europees Parlement met onder meer de PVV en het Franse Front National krijgt geen plek voor de voorzitter aan de binnenring in de centrale zaal van het Europees Parlement (EP). 

Deze zit vol en de indeling staat al sinds de Europese verkiezingen van vorig jaar vast. Naar verluidt is er te weinig animo om dit aan te passen. Aan deze binnenring zitten de voorzitters en eventueel hun vervangers van alle fracties in het parlement.

Vlaams Belang-Europarlementariër Gerolf Annemans, die ook is aangesloten bij de fractie, twittert maandag: ''De eerste provocatie van Martin Schulz ligt al op tafel. Marine Le Pen krijgt in halfrond geen fractievoorzittersplek''. Een woordvoerster van het EU-parlement bevestigde dat er geen plek wordt vrijgemaakt aan de binnenring, maar stelt dat het een besluit is geweest van de fractievoorzitters gezamenlijk.

Het lukte de PVV en FN vorig week om genoeg parlementariërs uit genoeg Europese landen aan zich te binden om een fractie te kunnen vormen in het EP. De nieuwe fractie draagt de naam Europa van Naties en Vrijheid.