Wat de VVD betreft moeten de frisdranken bitter lemon en tonic zo snel mogelijk terug op het Kamermenu en VNL wil dat de Kamer ook op maandagen gaat vergaderen.

Dat bleek maandag uit het debat in de Tweede Kamer over de begroting van de Kamer voor volgend jaar.

In het zogenoemde ramingdebat debatteren Kamerleden over allerhande huishoudelijke zaken in de Tweede Kamer.

Fracties kunnen voorstellen doen om het Kamerwerk te vergemakkelijken en de Tweede Kamer beter te laten functioneren.

Video: VVD wil tonic terug in Kamer

 

Commotie

Toen VVD-Kamerlid Helma Nepperus haar zus op bezoek kreeg verbaasde zij zich dat er geen bitter lemon en tonic meer te verkrijgen is in het Tweede Kamergebouw. Zij pleit er daarom voor het drankje terug op het menu in de Kamer te krijgen.

Neppérus kon maandagavond na het debat hartelijk lachen om alle commotie. Zij benadrukte in een reactie dat het haar ging "om duurzaamheid die te ver kan doorschieten", maar dat ze zelf vooral kraanwater drinkt.

De VVD-politica wees erop dat een bepaald percentage van de producten in het Kamerrestaurant biologisch moet zijn en daardoor frisdranken sneuvelen. "Nee ik heb er geen spijt van, mijn punt is gemaakt", stelde Neppérus. "Maar het is wel een storm in een glas tonic geworden."

Vergaderdagen

Er wordt ook gesproken over serieuzere zaken. Kamerleden maken zich bijvoorbeeld zorgen over de uitdijende wachtlijst van 30-ledendebatten. Dat zijn debattenaanvragen die door minstens 30 Kamerleden zijn gesteund, maar op onvoldoende steun van een meerderheid in de Kamer kunnen rekenen.

Vergaderingen die wel door een meerderheid gesteund worden krijgen voorrang op de agenda. Het probleem is dat de 30-ledendebatten soms pas maanden later worden ingepland, en dan is het onderwerp niet meer actueel genoeg.

Volgens VNL kan het probleem worden opgelost door de 30-ledendebatten op maandagen in te plannen. "De plenaire zaal staat op maandagen leeg", aldus Kamerlid Louis Bontes. De Tweede Kamer vergadert namelijk alleen op dinsdag, woensdag en donderdag. 

Het CDA voelt weinig voor het plan. Kamerlid Van Toorenburg wijst erop dat Kamerleden de maandagen en vrijdagen gebruiken voor werkbezoeken en contact met de kiezer. "Laten we niet doen alsof Kamerleden de andere dagen vakantie vieren", aldus het CDA.

Van Toorenburg deed ook een beroep op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg om druk op het kabinet te zetten om informatie waar de Kamer om vraagt ook echt naar de Kamer te sturen. De CDA'er hekelt het feit dat journalisten door middel van Wob-verzoeken wel informatie boven tafel krijgen.

Zetelroof

De Kamer stond ook stil bij de velen splitsingen van fracties in de Tweede Kamer. Waar de Kamer in 2012 begon met elf fracties, huist het Binnenhof nu zestien Kamerfracties.

Eerder kondigde het bestuur van de Tweede Kamer aan te onderzoeken of de spreektijd en financiële steun voor afgesplitste fracties kan worden beperkt. VVD en PvdA willen het moeilijker maken voor Kamerleden om zich af te splitsen van een fractie.Kamerleden die met voorkeursstemmen zijn gekozen, behouden de rechten wel.

Vooral de fracties die zich hebben afgesplitst, zien niets in het voorstel. Volgens Bontes (VNL) zijn afsplitsingen pas een probleem geworden toen de PvdA en VVD daar last van kregen. Eerder verlieten Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk de PvdA en nam Johan Houwers de vrijgekomen VVD-zetel van Mark Verheijen in. 

Verder wil de SP dat er bureau's komen die in hoogte verstelbaar zijn zodat er ook staand gewerkt kan worden. Het CDA maakt zich zorgen over de benauwde bankjes waaruit journalisten de vergaderingen moeten volgen.