Een overeenkomst tussen Griekenland en zijn geldschieters is mogelijk, maar volgt waarschijnlijk pas later deze week. 

Dat laat de voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandagmiddag weten na afloop van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden. 

De instituten (het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie) moeten de nieuwe Griekse voorstellen nader onderzoeken om te kijken of de plannen voldoende zijn om economisch herstel te bewerkstelligen.

Video: 'Deal mogelijk later deze week'

Regeringsleiders

Maandagavond om 19.00 uur komen de regeringsleiders van de Europese landen nog bijeen om de Griekse plannen te bespreken. Het doel van het overleg is om een openhartig politiek debat te hebben dat "hopelijk" de technische gesprekken over een akkoord kan versnellen, aldus een zegsman van EU-president Donald Tusk. 

Waarschijnlijk komt de Eurogroep later deze week nogmaals bijeen. Voorafgaand aan het overleg lieten verschillende ministers van Financiën al weten dat de kans op een doorbraak vandaag klein is, omdat er zo weinig tijd was om de plannen door te nemen.

Goede basis

''Ik ga ervan uit dat we deze week een deal hebben met Griekenland'', zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. ''Dat zal niet eenvoudig zijn en we hebben nog een hele weg te gaan, maar het is mogelijk.''

"Het is een goede basis om mee te werken. Maar we moeten de algehele samenhang nog controleren", zei eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici na afloop van het overleg. 

"Het werk gaat door. De instellingen gaan voorstellen nu beoordelen'', aldus de Finse minister van Financiën Alexander Stubb.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovkis (de Euro) laat weten dat de voorstellen ''een welkome stap zijn''. Maar meer werk, samen met de experts is nodig. ''We hebben een deal nodig in de komende dagen.''

Premier Mark Rutte wil nog niets zeggen over de kans op een akkoord. Hij wil eerst het oordeel afwachten van de geldschieters. Dat zei hij maandag voorafgaand aan de top.

Rutte vindt het goed dat ook op het hoogste politieke niveau over de stand van zaken wordt gesproken. "Dit is een kwestie die ons al jaren bezighoudt en sinds februari weer veel aandacht vraagt", aldus de premier.

Rutte benadrukt dat Griekenland eerder gemaakte financiële doelstellingen moet nakomen, maar andere manieren kan inbrengen om die doelstellingen te halen. "Ze hebben nu nadere voorstellen gedaan om die te bereiken, nu moeten we vaststellen of dat in voldoende mate is gedaan.''

Steunpakket

Griekenland onderhandelt al sinds februari met haar geldschieters over bezuinigingen en hervormingen in ruil voor het laatste deel van 7,2 miljard euro uit het tweede hulppakket.

Dat geld heeft het land hard nodig om aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Dinsdag 30 juni hebben de Grieken een harde deadline voor het terugbetalen van 1,6 miljard euro aan het IMF. IMF-voorzitter Christine Lagarde heeft laten weten dat het instituut niet van plan is de deadline te verschuiven.

Over de inhoud van Tsipras' nieuwste voorstel zijn geen officiële mededelingen gedaan, maar Griekse media meldden dat Tsipras gezwicht is voor de druk en bereid is maatregelen te treffen die tot voor kort onbespreekbaar waren. Het vervroegd pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en een extra belastingheffing voor rijke Grieken.