Europa moet een grotere bijdrage leveren aan Minusma, de VN-missie in Mali. 

Dat schrijven de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en zijn Franse collega Laurent Fabius zaterdag in een opiniestuk in NRC en Le Monde online. ''Een grotere Europese bijdrage aan Minusma is nu noodzakelijk'', stellen ze.

''De sleutel tot een duurzame vrede in Mali ligt in Mali zelf. Met de bemiddeling van Algerije en met de steun van de internationale gemeenschap is het gelukt om tot een evenwichtig vredesakkoord te komen. Het is belangrijk dat nu ook alle partijen in Mali dit akkoord ondertekenen'', schrijven de ministers. Waarschijnlijk gaan de partijen die nog niet hebben getekend dat zaterdag doen.

Vredesakkoord

''Het komt er vervolgens op aan dat dit vredesakkoord te goeder trouw wordt uitgevoerd'', gaan Koenders en Fabius verder. De eerste verantwoordelijkheid daarvan ligt volgens de ministers bij de Malinezen zelf en moet Europa dat ondersteunen.

Volgens Koenders en Fabius is extra steun ook in het eigenbelang van Europa. ''De crisis in Mali, die leidt tot groeiende terrorismedreiging en die migratie in de hand werkt, raakt immers de belangen van heel Europa.'' Het is van belang voor de eigen veiligheid, stellen de collega's. ''Door ons in te zetten voor een duurzame vrede in Mali, versterken we ook onze eigen veiligheid.''