Het wordt te ingewikkeld om de koning belasting te laten betalen. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Deskundigen hebben dat ook vastgesteld, aldus de minister-president.

De koning krijgt nu een soort uitkering netto en die zou je dan eerst bruto moeten maken. Je moet dan ook gaan kijken naar het gebruik van paleizen en naar welke kosten aftrekbaar zouden zijn.

"Dat is ongelooflijk ingewikkeld'', aldus Rutte. "Het is geen principiële kwestie, maar 'we have bigger fish to fry', aldus de premier, daarmee aangevend dat er belangrijkere zaken zijn.

Het is overigens niet zo dat de koning nergens belasting over betaalt, maar hij heeft bepaalde vrijstellingen.

Fatsoenlijk niveau

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een uitkering. Willem-Alexander krijgt over 2015 5,3 miljoen, waarvan 4,5 miljoen als tegemoetkoming voor de kosten van zijn functie, zoals personeel.

Rutte zei vrijdag dat het geld voor de koning ''op fatsoenlijk niveau'' ligt. ''Moet je ook kijken wat ze ervoor moeten doen. Het is niet te duur en het is niet het grootste maatschappelijke vraagstuk van dit moment.''

De koning is ook kwetsbaar, omdat de samenleving altijd iets van hem vindt, hield de minister-president journalisten voor. Ook staan de Oranjes met een uitkering al jaren op de nullijn, voegde Rutte toe.

Reactie D66

Alexander Pechtold van D66 is ontevreden. ''Dit was de kans om iets te doen aan alle belastingvoordelen van het koningshuis. Waarom laat Rutte die kans lopen?"

"D66 wil de principiële stap zetten dat de koning inkomstenbelasting gaat betalen. Ook zou onderzocht moeten worden in hoeverre de vrijstelling van bijvoorbeeld erf- en schenkbelasting aangepast kan worden.''