Premier Mark Rutte erkent dat er vorig jaar te stellige uitspraken zijn gedaan over de kosten van de renovatie van Huis ten Bosch.

Dat zei hij vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

Vorig jaar was de prognose nog dat de kosten voor de verbouwing van het toekomstige paleis van Koning Willem-Alexander en zijn gezin uit komen op 35 miljoen euro. Nu blijkt dit bedrag op te lopen tot 59 miljoen.

Volgens de premier is er eerder te veel uitgegaan van aannames en kengetallen. Nu blijkt uit nader technisch onderzoek dat de technische staat van Huis ten Bosch slechter is dan gedacht.

Hij betreurt de stelligheid waarmee de eerdere uitspraken zijn gedaan: "Dat moet in de toekomst beter". De verbouwing gaat bijna 3,5 jaar duren en moet eind 2018 klaar zijn.

Video: Reactie Rutte

Modernisering

Vooral de zwaar verouderde technische installaties moeten worden gemoderniseerd, net als de beveiliging. Ook moeten asbest en houtrot te lijf worden gegaan.

Het paleis, uit de zeventiende eeuw, is een Rijksmonument. Sinds de vorige troonswisseling is er niet veel meer aan gebeurd, alleen de beroemde en fraai gedecoreerde Oranjezaal werd zo'n vijftien jaar geleden gerestaureerd.

Het kabinet kiest er voor om de renovatie in één keer te laten uitvoeren en niet in fases. De gefaseerde aanpak zou in totaal 73 miljoen euro gaan kosten.

Reactie Pechtold

Bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis. Alexander Pechtold van D66 juicht de openstelling zeer toe: ''Ik denk dat veel mensen deze prachtige, monumentale ruimte graag een keer willen zien. Hartstikke goed besluit van het kabinet om die mogelijkheid nu te bieden.” Hij wilde dit al langer.

Pechtold is niet te spreken over de dure renovatie en de wijze waarop de bedragen tot stand zijn gekomen. Van 35 miljoen voor de oorspronkelijke eerste fase waarna men later wel verder zou zien, is het nu dus 59 voor het geheel. ''Al te hoge kosten en slechte communicatie daarover maken de koning onnodig kwetsbaar. De premier zou het koningschap toekomstbestendig moeten maken, dat wil zeggen ingetogen waar het moet, koninklijk waar het kan.”