
Kabinet sluit ingrijpen in Syrië niet langer uit
Ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) hebben vrijdag gezegd dat het kabinet nu 'voldoende’ volkenrechtelijke grondslag ziet voor een militair ingrijpen in Syrië.
Volgens Ploumen, die de afwezige minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vervangt, zijn de volkenrechtelijke juristen tot de conclusie gekomen dat een interventie in Syrië gerechtvaardigd is binnen de internationale wetten, omdat het Syrische regime niet in staat is de aanvallen van IS vanaf haar grondgebied op buurland Irak een halt toe te roepen.
"Het is evident dat de Syrische regering de serie gewapende aanvallen van IS vanuit Syrië in Irak niet weet te stoppen", aldus Ploumen. Volgens de internationale verdragen mag de internationale gemeenschap ingrijpen als de overheid niet langer soeverein is binnen de eigen landsgrenzen.
Politieke wil
Dat er voldoende volkenrechtelijke grondslag is gevonden, betekent niet direct dat de Nederlandse F16’s ook in Syrië zullen bombarderen. Het kabinet wil eerst het oordeel van een externe volkenrechtelijke adviseur afwachten.
Ook moet er een 'politieke wil' in Den Haag zijn om daadwerkelijk te bombarderen in Syrië. Daarna wil minister Hennis-Plasschaert in overleg met andere landen uit de internationale coalitie om tot een definitief besluit komen.
Video: 'Luchtsteun boven Syrië tegen IS dichterbij'
Verlenging missie
Het kabinet besloot vrijdag de militaire missies in Irak en Mali met een jaar te verlengen. Ook de missie in Afghanistan wordt verlengd, al is er nog geen gesluit genomen over de duur.
De Nederlandse deelname aan de internationale coalitie in Irak tegen IS zal nu tot 1 oktober 2016 lopen. Daarna zullen er wel nog vier F-16-gevechtsvliegtuigen worden ingezet. Nu zijn dat er zes. Verder blijven Nederlandse militairen de Iraakse en Koerdische strijdkrachten op de grond trainen.
In principe wordt de missie met een jaar verlengd, maar Hennis sluit niet uit dat Nederland langer actief zal blijven. De strijd tegen IS is er een tegen een 'weerbarstige tegenstander' die zich aanpast aan de aanvallen van de coalitie, zei Hennis. Daarvoor is het nodig de strategie geregeld tegen het licht te houden om zo effectief mogelijk te zijn.