Als voorbereiding voor de ingelaste Eurotop over de Griekse crisis maandagavond in Brussel, wordt maandagmiddag in Brussel nog een extra Eurogroep-vergadering gehouden. 

Dat maakte de voorzitter van de groep ministers van Financiën van de eurozone, Jeroen Dijsselbloem, vrijdag bekend op Twitter.

Tijdens de jongste Eurogroep donderdag in Luxemburg was het niet gelukt om de problemen met Griekenland op te lossen. De internationale geldschieters van het noodlijdende land eisen hervormingen en bezuinigingen in ruil voor verdere financiële steun.

Tijdens de extra Eurogroep maandag is het de bedoeling om een aantal scenario's te schetsen van wat er kan gaan gebeuren. Zo loopt aan het einde van de maand het steunprogramma van Griekenland af en zonder een verlenging ervan vervalt nog op de plank liggend geld.

Succes

De extra eurotop betekent niet automatisch succes, zei Dijsselbloem ook.

Op de vraag of het de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden maandag wel lukt om tot een deal te komen, antwoordde hij: ''Daar hebben we geen garanties voor. Als de Grieken serieus bereid zijn hun begroting op orde te brengen, stappen te zetten, dan zou het nog kunnen.''

De Griekse premier Alexis Tsipras dringt volgens Dijsselbloem al maanden aan op een top met regeringsleiders en staatshoofden. Het lijkt erop dat Tsipras hoopt daar betere zaken te kunnen doen dan met de Eurogroep van ministers van Financiën. Op de vraag of dat ook gaat lukken, zei Dijsselbloem: ''Ik denk het niet.''

Voorwaarden

Hij wees erop dat ook voor de leiders telt dat de gestelde voorwaarden blijven gelden. Dijsselbloem hamerde op een geloofwaardige deal, zowel voor de Grieken, de Griekse economie en financiën als voor de eurolanden.

Dijsselbloem sloot echter niet uit dat een deal mogelijk is. ''Zolang er nog tijd is, is er hoop.'' Het huidige steunprogramma voor Griekenland loopt aan het einde van de maand af. Zonder verlenging ervan, zal nog op de plank liggend geld niet langer beschikbaar zijn voor Griekenland.

Volledig nieuwe afspraken maken is zeer complex en tijdrovend. Tijd die Griekenland niet heeft, omdat het voor 1 juli ook een flinke afbetaling moet doen aan een van zijn geldschieters.

Geld

Zonder geld komt Athene in de knoop. Niet alleen stroomt kapitaal Griekenland uit, aan het einde van de maand moet het een flinke afbetaling doen bij het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF accepteert geen wanbetaling. De grote vraag is dan of Griekenland nog wel in de eurozone kan blijven. Daarover zijn de meningen verdeeld, klinkt het.