Vakbonden FNV en CNV overhandigen vrijdagmiddag de handtekeningen van de volkspetitie 'Red de Zorg' aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). 

Met de petitie hopen de bonden dat de overheid stopt met het bezuinigen op de zorgsector.

Het doel van de petitie was om 300.000 handtekeningen binnen te halen. Dit aantal was volgens de bonden na drie weken al bereikt. Tijdens het overhandigen werd bekendgemaakt dat het om precies 736.759 handtekeningen gaat.

De op 1 mei gelanceerde petitie kon rekenen op steun van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder de Landelijke Cliëntenraden en de Katholieke Ouderenbond. Ook prominenten als Arie Boomsma, Willeke Alberti en Humberto Tan steunen de actie.

Betaalbaar

"De strijd voor goede zorg is ook onze strijd. Wij willen vechten voor een zorg die ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar is, niet alleen voor de mensen met een dikke portemonnee", aldus de staatssecretaris.

Van Rijn staat open voor een gesprek met de vakbonden. "Als ik de actiepunten bekijk zie ik er veel die we delen. Ik wil daarom met de bonden aan tafel. Als dat de uitnodiging van vandaag is, neem ik die graag aan."

De FNV organiseert vrijdag ook een zorgdebat. Tijdens dit debat wordt aan verschillende Kamerleden gevraagd hoe zij aankijken tegen dit "duidelijke signaal".