De oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP zijn bereid om achter gesloten deuren te onderhandelen met het kabinet over een hervorming van het belastingstelsel. 

Het CDA, woensdagavond nog aan tafel bij de top van de regeringscoalitie, wil niet ''in de achterkamertjes'' onderhandelen.

Dat blijkt uit een rondgang langs deze vijf partijen. Het kabinet heeft meerdere oppositiepartijen nodig om de eigen plannen door de Senaat te kunnen krijgen. Als de voormalige 'constructieve drie' (D66, ChristenUnie en SGP) én GroenLinks het met het kabinet eens kunnen worden, is er een meerderheid van veertig zetels.

De top van de regeringscoalitie sprak woensdagavond voor het eerst met oppositieleiders over een hervorming van het belastingstelsel. Die moet vooral een lastenverlichting voor de mensen opleveren en extra banen.

Buma

CDA-leider Sybrand Buma had eerder al gezegd niet te willen onderhandelen achter gesloten deuren. Een uitnodiging voor een eerste gesprek bij Wiebes werd nog wel aanvaard.

''Wij houden vast aan de keus om onafhankelijke oppositie te blijven voeren en zoals eerder al aangegeven dus niet in de achterkamertjes te onderhandelen. De deal moet volledig openbaar zodat we daar in het openbaar in de Tweede Kamer over kunnen spreken'', aldus het CDA.

D66 en de SGP hadden van meet af aan meer begrip voor het standpunt van premier Mark Rutte dat vertrouwelijke onderhandelingen meer kans van slagen hebben dan in het openbaar.

ChristenUnie-leider Arie Slob eiste dat op z'n minst de hoofdlijnen van de kabinetsplannen naar buiten zouden komen. Dat is woensdag toegezegd. Die brief van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën komt donderdag of vrijdag. Waarschijnlijk is daar dan volgende week een Kamerdebat over.