Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil nog voor 1 juli 18 miljoen euro overmaken aan het in financiële nood verkerende ROC Leiden.

Dat staat in een brief die ze donderdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ze wil de school redden met 40 miljoen euro, maar de resterende 22 miljoen houdt ze in haar zak tot het ROC aan allerlei voorwaarden voldoet.

In de Tweede Kamer heerst weerstand tegen het overmaken van 40 miljoen aan de school, die de problemen te wijten heeft aan veel te dure nieuwbouw.

SP'er van Dijk zei deze week te vrezen dat het ROC een "Griekenland op schoolformaat" wordt en steeds meer geld nodig zal hebben, maar de bewindsvrouw heeft de kosten volgens eigen zeggen ''naar eer en geweten'' uitgevogeld.

De bewindsvrouw stelde daarop ''gecontroleerde ontmanteling'' voor. Daarbij blijft de school niet als zelfstandige instelling bestaan en gaan verschillende opleidingen snel naar collega-scholen.

''De overige 22 miljoen euro zullen slechts dan worden verstrekt als aan de voorwaarden van samenwerking in de regio, overdracht en uitwisseling van opleidingen en een robuust plan om de kwaliteit van het onderwijs weer op peil te brengen, wordt voldaan'', schrijft Bussemaker.

De Kamer vergaderde donderdag voor de derde keer over het ROC maar zal pas dinsdag een beslissing maken.