De militaire missies in Irak, Mali en Afghanistan worden met een jaar verlengd. Voor deze missies zijn momenteel ruim negenhonderd militairen uitgezonden.

Het kabinet gaat naar verluidt vrijdag akkoord met de verlenging. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover donderdag in het AD.

De uitzending in Irak wordt wel kleiner. Op dit moment staan op een basis in Jordanië nog acht Nederlandse F-16's gestationeerd (waarvan twee voor reserve) voor aanvallen op Islamitische Staat (IS) in Irak.

Dat wordt teruggebracht naar zes met opnieuw twee op reserve. Nederlandse militairen blijven Iraakse en Koerdische militairen trainen in Bagdad en Arbil. Voor deze missie tegen IS worden momenteel ruim driehonderd militairen ingezet.

Er wordt gekeken hoe met de Belgen kan worden samengewerkt bij de missies van de F-16's in Irak. De Belgen nemen het stokje mogelijk in oktober 2016 over, aldus het AD.

Mali

In Mali verzamelen en analyseren ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen informatie voor de VN-missie Minusma. Ook staan hier vier Apache gevechtshelikopters en drie Chinook transporthelikopters.

En in Mazar-e-Sharif in Afghanistan adviseren Nederlanders het hogere kader van het Afghaanse leger en de politie. Daar zijn sinds begin dit jaar ongeveer honderd militairen aan de slag.

Het gaat om adviseurs, medisch en logistiek personeel, beveiligers en een transporteenheid. Nederland is een van de 28 NAVO-landen die een bijdrage leveren aan de missie Resolute Support.