Het kabinet is er geen voorstander van dat NS-beveiligers de mogelijkheid krijgen zich te bewapenen tegen geweld.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Eerder had een meerderheid in de Tweede Kamer zich ervoor uitgesproken om deze mogelijkheid te onderzoeken, na een reeks van geweldsincidenten tegen NS-personeel.

De NS heeft een paar honderd toezichthouders die patrouilleren op de diverse stations. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen stelde voor om hen uit te rusten met een wapenstok of pepperspray.

Van der Steur ziet echter, na overleg met het ministerie van Infrastructuur, de NS en de vakbonden, af van deze maatregel.

Escaleert

Volgens hem kan een geweldsmiddel helpen, maar kan dit er ook toe leiden dat het geweld juist escaleert. Dat zou voor de beveiliger en de medepassagiers risico met zich meebrengen.

"Ook zou het geweldsmiddel afgepakt kunnen worden en vervolgens tegen de conducteur en andere reizigers worden gebruikt", aldus de minister.

In maart kondigde het kabinet wel al aan dat er op de twintig grootste stations politietoezicht wordt georganiseerd als onderdeel van een pakket maatregelen om geweld op het spoor tegen te gaan.

Ook worden meer conducteurs ingezet op risicolijnen, wordt het cameratoezicht aangescherpt en gaan de ov-chippoortjes sneller dicht. Inmiddels kunnen er ook stationsverboden worden opgelegd.

FNV Spoor

Vakbond FNV Spoor reageert verbaasd op de brief van Van der Steur. Volgens de minister zouden de vakbonden na het overleg niet langer meer aandringen op de bewapening en vertrouwen hebben in de reeds voorgestelde maatregelen.

"Bij dat overleg heb ik niet gezeten", aldus FNV-onderhandelaar Huub van den Dungen. "Ik vind het vervelend dat wordt gesuggereerd dat we het er mee eens zijn."

Volgens hem staat de discussie nog steeds open en is binnenkort weer een overleg gepland met de NS. "Dat de minister het niet wil is zijn mening, de NS heeft de bevoegdheid de middelen in te zetten. Die moeten het besluit nemen."