Het kabinet is van plan om het lage btw-tarief van 6 procent af te schaffen. Op een deel van de goederen en diensten die nu nog onder het lage tarief vallen, wordt dan het hoge tarief van 21 procent geheven. 

Bronnen in Den Haag bevestigen woensdag berichtgeving hierover van NRC. De maatregel moet 4 tot 5 miljard euro opleveren voor het kabinet, 

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.

De mogelijk miljarden euro's die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Akkoord 

De coalitiefracties VVD en PvdA kwam maandag tot een akkoord met het kabinet over de hervorming. Wiebes heeft oppositiepartijen uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de plannen. Het kabinet wil de details daarvan nu nog niet openbaar maken. De oppositie wil dat juist wel zodat ze daarover kunnen debatteren en overleggen met hun achterban.

De SP gaat daarom uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.

"Wij willen geen hogere btw zoals het kabinet voorstelt, omdat dit juist voor midden- en lage inkomens het leven een stuk duurder maakt. Wel willen we dat de lasten voor het midden- en kleinbedrijf omlaag gaan en die voor het grootbedrijf omhoog", reageert SP-leider Emile Roemer woensdag.

Lees ook: Massaal verzet branches tegen btw-verhoging