De VVD wil dat er een breed onderzoek wordt gedaan naar het declaratiegedrag van bestuurders in de publieke sector.

Dat laat VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg weten aan NU.nl. De PvdA steunt zijn voorstel.

Duisenberg wil dat in ieder geval de ministeries van OCW, VWS en Wonen en Rijksdienst naar hun onderliggende publieke en semi-publieke diensten gaan kijken.

Ook wil hij weten of en hoe declaratienormen worden gehandhaafd.

Duisenberg komt met dit voorstel nadat RTL Nieuws maandag onthulde dat bij diverse universiteitsbesturen buitensporig werd gedeclareerd aan business class-reizen en auto's met chauffeur.

"Dit is niet uit te leggen", aldus Duisenberg, die er op wijst dat hij een aantal jaar geleden dit probleem al aan de kaak had gesteld. 

"Nu is het onderwijs, maar ook in andere publieke sectoren als zorg, woningcorporaties, cultuur en media zijn geregeld vragen geweest over declaraties", constateert hij.

"Declaraties zijn niet verboden, maar gepaste soberheid met publiek geld is geboden."

Zonnekoninggedrag

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis hoopt dat dit een "wakeupcall is dat zonnekoninggedrag niet wordt geaccepteerd". "Daar is onderwijsgeld niet voor. Je moet je gedragen of een andere baan zoeken", aldus de PvdA'er.

Hij wil dat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) er bij de onderwijsinstellingen op aandringt dat onrechtmatige declaraties worden terugbetaald.

"En kijk of bestaande normen nog wel actueel zijn. En leg ze voor aan de medezeggenschap. Vraag maar aan docenten en studenten wat zij er van vinden", aldus Mohandis. 

Binnenkort debatteert de Kamer over het declaratiegedrag van de onderwijsbestuurders.