De SP gaat niet in op de uitnodiging van het kabinet om te spreken over de herziening van het belastingstelsel. Dat blijkt dinsdagmiddag na een beraad tussen de fractieleiders van de oppositie.

Op initiatief van SP-leider Emile Roemer kwamen zij bijeen om te praten over het plan van het kabinet om de belastingen te herzien.

De meeste oppositiepartijen spreken woensdagavond met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over de fiscale herziening. Zij blijven daarbij wel aandringen op openbaarheid van het akkoord dat maandag werd gesloten tussen de coalitiepartijen. De coalitie weigert dit echter.

Wiebes blijft erbij dat er voor het gesprek niets bekendgemaakt zal worden. "We gaan het gesprek aan en we zien wel wat er uit komt", aldus de staatssecretaris.

ChristenUnie-leider Arie Slob zei slechts "procedureel" het gesprek aan te gaan. Als het kabinet niet met een brief met de hoofdlijnen van het akkoord komt doet zijn partij niet mee met de onderhandelingen. 

D66-leider Alexander Pechtold zegt eerst te willen zien "wat er ligt". "Ik wil luisteren", aldus Pechtold. "Of het tot praten komt, hangt af van of we iets in te brengen hebben. Als er een dichtgetimmerd akkoord wordt gepresenteerd dat getekend moet worden bij de kruisjes, dan zal D66 niet meedoen."

Simpeler

Kabinet en regeringspartijen VVD en PvdA werden het maandag eens over de belastinghervorming. Het moet leiden tot onder meer minder lasten op arbeid en een simpeler belastingsysteem.