De  Partij voor de Vrijheid heeft genoeg partijen en leden aan zich gebonden om in het Europees Parlement een fractie te kunnen vormen.

Dat meldt partijleider Geert Wilders maandagavond op Twitter. "Groepsvorming in Europees Parlement is gelukt! Geweldig nieuws en historisch moment. Morgen 11.00 uur persconferentie in EP Brussel!", meldt hij.

Op dit moment werkt de PVV in het EP samen met het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang. Samen zijn zij goed voor 37 Europarlementariërs. Maar om een fractie te vormen moeten er minimaal 25 leden uit zeven EU-landen zijn.

Eerder deze week meldde Wilders al bijna rond te zijn met de fractie. Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed in het Europees Parlement.

EFDD-fractie

Het is nog niet duidelijk welke partij zich bij de fractie heeft aangemeld. Eerder viel het blok van onder meer de Britse anti-EU-partij UKIP uit elkaar.

Het ligt voor de hand dat een van deze partijen zich bij de fractie van Front National en PVV voegt. Een Lets lid stapte in oktober vorig jaar uit de groep waardoor de anti-Europese EFDD-fractie ontbonden werd.

Persconferentie

Welke partijen precies met Wilders zullen samenwerken, wordt dinsdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Brussel.

Het vormen van een officiële fractie biedt meer financiële steun en meer invloed en spreektijd in het Europees Parlement.