Premier Mark Rutte spreidt een "bedenkelijke opvatting over de democratie" ten toon als hij het belastingplan niet openbaar wil maken in de Kamer omdat het dan door de oppositie verscheurd zou worden, vindt CDA-leider Sybrand Buma.

Buma zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"De openbaarheid verscheurt niet, maar toetst", zei Buma. Hij wil niet in achterkamertjes onderhandelen met het kabinet over de hervorming van het belastingstelsel.

Buma zei dat hij niet in de oppositie zit om kabinetsplannen "af te fakkelen" maar er serieus naar wil kijken. Dat leidde volgens Buma vaak tot steun van het CDA en soms tot afwijzing van de plannen. "Dat is een normale gang van zaken in een democratie en daar zal het CDA zich bij het belastingplan aan houden."

Buma zal wel ingaan op een uitnodiging van het kabinet om te komen praten, maar onderhandelen zal hij dan niet. "No way, we gaan het plan in de Kamer toetsen."

Lastenverlichting

Lastenverlichting voor burgers is voor de CDA-leider een van de belangrijkste punten waarop hij de kabinetsplannen wil toetsen. "De belastingen zijn de afgelopen jaren met miljarden euro's verhoogd. Belastingverlaging betekent dat mensen meer te besteden hebben en dat is goed voor de economie."

Buma waarschuwt het kabinet wel de huidige miljardenmeevallers "niet te verjubelen". De overheidsbegroting moet het wel aankunnen.

Griekenland

Buma sprak in Buitenhof ook over de Griekse schuldencrisis. Europa moet volgens hem nu echt een grens stellen en tegen de Grieken zeggen 'tot hier en niet verder'. De Griekse regering speelt volgens hem Russische roulette in het onderhandelingsspel met de geldschieters.

Buma gaf toe dat het "met de dag moeilijker wordt" om nog geld van Griekenland terug te krijgen. Maar de Griekse schulden kwijtschelden is wat hem betreft ondenkbaar. Feit is alleen wel dat het terugbetalen door Athene eindeloos gaat duren, gaf Buma toe.