De VVD wil ingrijpen om de arbeidsmarkt los te trekken. Die zit nu muurvast, zei VVD-Kamerlid Anne Mulder zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Wat hem betreft verdwijnen de seniorendagen, vervalt de bovenwettelijke doorbetaling bij ziekte en worden cao's niet meer automatisch verplicht gesteld voor de hele sector. Dat gebeurt nu nog vaak, als de minister van Economische Zaken de cao 'algemeen verbindend' verklaart.

Volgens Mulder zijn de vaste contracten veel te vast en leidt dat er toe dat werkgevers geen mensen meer durven aan te nemen en steeds meer kiezen voor pay-rollorganisaties of zzp'ers. Vakbond FNV maakt het met zijn eisen voor de arbeidsmarkt alleen maar erger, zei hij.

Omscholen

Mulder kreeg deels bijval van D66-Kamerlid Steven van Weyenberg, die de ouderendagen ook niet goed vindt. Hij pleitte voor meer keuzemogelijkheden voor werknemers. Daarnaast moet er meer geld komen voor ouderen om zich te laten omscholen. "Ouderen willen maar één ding: aan de slag."

SP-Kamerlid Sadet Karabulut was het totaal niet eens met Mulder. Volgens haar pleit de VVD voor baantjes met een laag salaris en veel onzekerheid. Als de verhouding tussen arbeid en kapitaal te scheef wordt, ontstaat sociale onrust, waarschuwde ze.

Jeugdloon

Van Weyenberg roept de vakbonden en werkgevers op de oplossing te zoeken bij ouderen en jongeren. Dat een achttienjarige nu maar 45 procent verdient van een 23-jarige, kan niet meer. Dat moet stapsgewijs en voorzichtig worden aangepast, aldus de D66'er.

Eerder deze week spraken PvdA, SP en GroenLinks al steun uit voor de jongerenactie voor de afschaffing van het minimumjeugdloon. Als het kabinet de lonen voor jongeren van achttien niet gelijk trekt met 23-jarigen, komen de drie partijen met een initiatiefwetsvoorstel.