Middelbare scholieren die gemiddeld een 8,0 of hoger halen bij hun eindexamens, krijgen vanaf komend schooljaar de vermelding cum laude op hun diploma.

Dat maakte staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

"Leerlingen die heel erg hard hun best doen en goede cijfers kunnen laten zien, willen we belonen", aldus Dekker. "Nu is het op sommige scholen toch vaak zo dat als je heel erg je best doet en goede cijfers haalt, je een beetje een nerd of een uitslover bent. Ik vind dat gek. We moeten trotser zijn op onze toptalenten die we hebben."

Volgens de staatssecretaris vindt een derde van de Nederlandse scholieren in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo, vwo) dat zij onvoldoende worden uitgedaagd. De stempel op het diploma moet ervoor zorgen dat de scholieren wel die uitdaging vinden.

Scholieren die met lof de middelbare school verlaten nemen de vermelding mee in hun verdere loopbaan, wat van pas kan komen bij de vervolgstudie of op de arbeidsmarkt. Het predikaat zorgt ervoor dat toptalent meer erkenning krijgen voor hun prestaties, aldus Dekker. "Een hele mooie cijferlijst kan helpen bij de decentrale selectie, maar ook als je later een baan zoekt."

Video: Reactie Dekker

Uitdaging

Het wetsvoorstel, waar de ministerraad vrijdag mee instemde, past in de ambitie van Dekker om talentvolle leerlingen meer uit te dagen. 

Dekker wil onder meer dat leerlingen vakken op een hoger niveau kunnen volgen. Een vmbo'er die bijvoorbeeld goed in taal is, zou dan Nederlands en Engels op havo- of vwo-niveau kunnen afronden.

Dergelijke prestaties moeten vervolgens op het diploma van de scholier worden vermeld, evenals de deelname aan extra activiteiten, wedstrijden of talentprogramma’s.

Excellente scholieren moeten verder vakken eerder af kunnen sluiten als zij daartoe in staat zijn. De tijd die vrijkomt, kunnen ze besteden aan andere uitdagingen. Ze zouden bijvoorbeeld al mee kunnen draaien bij bedrijven.