Burgemeester Henk Heijman van Bussum heeft donderdag zijn ontslag ingediend.

Dat meldt de gemeente.

In een verklaring acht Heijman het onmogelijk te blijven functioneren als burgemeester met "de aanhoudende publiciteit" rond zijn persoon. 

Half mei werd bekend dat de commissaris van de koning Johan Remkes een onafhankelijk onderzoek laat verrichten naar het declaratiegedrag van de burgemeester. In de tussentijd werden de taken van Heijman waargenomen door locoburgemeester Adriana van den Berg.

De uitslag van het onderzoek wordt eind juni verwacht. Heijman stelt in zijn verklaring dat "ongeacht de uitkomst van het onderzoek, de beeldvorming die rond zijn persoon is ontstaan, verder functioneren onmogelijk maakt". 

Diep geraakt

De Telegraaf meldde eerder dat Heijman onder vuur zou liggen wegens tienduizenden euro's aan mogelijk ten onrechte ontvangen vergoedingen wegens dubbele woonlasten. 

Heijman zegt "diep geraakt" te zijn door de aantijgingen in de media. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat hij altijd integer heeft gehandeld. 

Heijman stapt op omdat de gemeente Bussum volgens hem het meest gebaat is bij rust.

Reactie

Het college van Bussum laat in een reactie weten het vertrek van Heijman te betreuren, maar begrip te hebben voor zijn beslissing, "die in het belang van Bussum is genomen". 

"Voor Heijman zelf is alle commotie die rondom zijn persoon is ontstaan een groot persoonlijk drama", aldus het college.

"Binnen het college hebben wij twee jaar lang intensief samengewerkt in het belang van Bussum en de Bussumers. Wij danken hem voor zijn grote inzet en betrokkenheid."