Er komt voorlopig geen Kamerdebat over het nog geheime belastingplan van het kabinet, dat overigens nog niet definitief af is.

Een verzoek van vrijwel de gehele oppositie om een debat met premier Mark Rutte werd donderdag geblokkeerd door de regeringspartijen VVD en PvdA.

Die menen net als Rutte dat het plan minder kans van slagen heeft als het nu in de openbaarheid komt. Volgens Rutte pikt dan iedereen er iets uit wat hem niet bevalt en sabelt daarmee het plan neer. ''Wil je dit laten slagen, dan kan dat alleen in de achterkamertjes'', zei hij.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën liet donderdag weten dat het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA ''dicht bij overeenstemming'' zijn over het plan.

Woensdag had hij het over technische zaken die nog moesten worden uitgezocht. Hij gaat de oppositiepartijen de komende weken uitnodigen om te komen onderhandelen over de voorstellen.

Knarsentanden

Met de blokkade van de coalitie kon de oppositie donderdag niet anders dan zich knarsetandend neerleggen bij een situatie waarin ze nog even geduld moet betrachten. Of het kabinet daar zoveel mee opschiet, is echter maar zeer de vraag.

Oppositiepartijen als de SP, het CDA, de ChristenUnie en de PVV hebben al aangegeven niet in een 'achterkamertje' te willen onderhandelen over een plan dat tijdens die gesprekken geheim moet blijven. En het kabinet zal uiteindelijk meerdere oppositiepartijen nodig hebben om de belastinghervormingen door de Eerste Kamer te krijgen.

Daar hebben VVD en PvdA samen maar 21 zetels, bij lange na geen meerderheid.