Oppositie wil dwangsom Wob-regeling behouden
Dat houdt in dat een overheidsorgaan een boete moet betalen als het binnen een vastgestelde termijn niet reageert op een Wob-verzoek voor informatie.
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wil de dwangsom afschaffen omdat het leidt tot misbruik. De Kamer had hem in een motie opgeroepen hier iets tegen te doen.
Regeringspartijen PvdA en VVD steunen het voorstel van het kabinet. Plasterk schat dat het misbruik de overheid tussen de 8 en 14 miljoen euro per jaar kost.
Wangebruik
Volgens de oppositie valt het mee met dat wangebruik. ''Er is misbruik, maar we weten de aard en omvang niet'', zei Gerard Schouw (D66) donderdag in de Kamer. Het afschaffen geeft de overheid de mogelijkheid om zaken lang onder de pet te houden, meent Ronald van Raak (SP).
GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman stelt dat "misbruik niet het dringendste probleem is als het gaat om de Wob. Dat is de onwillige houding van overheden om informatie te verstrekken. Daar moet wat aan gebeuren." Zij stelt dat dit gebeurt met de initiatiefwet van GroenLinks en D66 tot modernisering van de Wob.
Door het verzet van de oppositie zal het wetsvoorstel het waarschijnlijk niet halen in de Eerste Kamer. Plasterk zal binnenkort reageren in de Kamer.