Nu de Kamer zich heeft uitgesproken tegen het legaliseren van wietteelt, pleit de PvdA voor betere kwaliteitscontrole als tussenoplossing.

Dat laat PvdA-Kamerlid Marith Rebel weten aan NU.nl.

Het weigeren van de overheid om de teelt te legaliseren betekent volgens haar niet dat die de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van zich af mag schuiven.

"Als je paardenvlees verkoopt als biefstuk krijg je drie jaar cel, maar naar de kwaliteit van de wiet wordt niet omgekeken", aldus Rebel.

Ze wijst er op dat wiet het enige product in Nederland is dat legaal verkocht wordt zonder kwaliteitscontrole. 

"Criminele bendes zullen niet biologisch telen", aldus Rebel. "Ze gebruiken pesticiden om maar snel en veel te kunnen oogsten. Bovendien kan de wiet vervuild zijn met verslavende en slechte stoffen." 

Warenautoriteit

Ze pleit er dan ook voor om de verkochte wiet aan een kwaliteitstest te onderwerpen, waarbij door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) getoetst wordt of er vervuilende stoffen of pesticiden in het product zitten. Momenteel gebeurt dit al bij legale smartdrugs.

Uiteindelijk zouden er ook boetes uitgedeeld moeten kunnen worden aan coffeeshops die stelselmatig vervuilde wiet verkopen.

Rebel maakt zich echter geen illusies en vreest dat de Kamer ook dit voorstel niet zal steunen.

"Als we het gebruik gedogen, moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet. Ik hoop dat andere partijen uit hun ideologische loopgraven durven te komen om dit praktische voorstel te steunen", aldus het PvdA-Kamerlid.

Gedeelde zorgen

Coalitiepartner VVD is fel tegenstander van regulering van wietteelt, maar laat in een reactie weten de zorgen over gezondheidsrisico's te delen.

"Het is dan ook goed dat in het regeerakkoord is afgesproken het gehalte werkzame stoffen terug te brengen en het THC-gehalte voor softdrugs is inmiddels gemaximeerd op 15 procent", stelt VVD-Kamerlid Foort van Oosten.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met minister Ard van der Steur (Justitie) over wietteelt.

Legaliseren

Eerder pleitte de PvdA met diverse andere partijen voor het legaal maken van de teelt. Hiermee zou met name de criminele achterkant kunnen worden afgebroken.

In de Kamer is echter een meerderheid tegen dit voorstel. Ondanks werd ook een CDA-motie aangenomen om gemeenten te verbieden te experimenteren met gereguleerde wietteelt.