Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur is ''geschokt door de brutale liquidatie in Zaandam'' van dinsdag.

Dat heeft hij woensdag gezegd na terugkeer van een werkbezoek aan de Antillen. ''Op klaarlichte dag, en ook nog eens vlakbij enkele basisscholen. Tientallen kinderen zijn getuige geweest van die schokkende gebeurtenis. Dat is natuurlijk afschuwelijk'', reageerde de bewindsman.

''De politie en het Openbaar Ministerie stellen uiteraard alles in het werk om dit soort afrekeningen te voorkomen. En om de daders op te pakken en te straffen.'' In zijn ogen beschikken politie en OM nu over voldoende middelen.

''Helaas wil dat nog niet zeggen dat je daarmee een liquidatie altijd kunt voorkomen. Het is erg ingewikkeld om te bepalen wie in het criminele circuit precies acuut gevaar lopen. Zoals voor alle vormen van georganiseerde criminaliteit, is ook voor deze aanpak een lange adem nodig.''

Voor liquidatie-onderzoeken krijgt de politie-eenheid Amsterdam al langer ondersteuning van andere politie-eenheden, zoals door de Landelijke Eenheid. Er is 400 man extra capaciteit daarvoor beschikbaar.