Turkije dient ondubbelzinnig de democratische regels en principes te respecteren. Dat stelt het Europees Parlement in Straatsburg woensdag.

Het parlement stemde in met het jaarlijkse rapport over de situatie in het land dat wil toetreden tot de Europese Unie.

Het verslag werd voor de eerste keer opgesteld door PvdA-Europarlementariër Kati Piri als Turkije-rapporteur van het parlement. Zij benadrukt dat er grote zorgen zijn over de vrijheid van de media, de vrijheid van meningsuiting en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije.

Piri wijst echter ook op de uitslag van de verkiezingen afgelopen zondag. De Turkse kiezers hebben duidelijk gemaakt dat zij willen dat het land een andere koers vaart, stelt ze. ''Het is daarom nu extra belangrijk dat we het signaal hebben afgegeven dat wij Turkije niet de rug toe keren.''

Uitgesteld

De stemming over het rapport was in mei nog uitgesteld omdat de christendemocraten het niet eens waren met het voorstel om de toetredingsonderhandelingen met Turkije uit te breiden. Na de kritiek van de grootste fractie in het parlement werd het voorstel afgezwakt.

,,We moeten Turkije niet belonen voor slecht gedrag'', aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange in een verklaring. Ze noemt het ondenkbaar om de onderhandelingen uit te breiden voordat de situatie op het gebied van mensenrechten, de vrijheid van meningsuiting en minderheden is verbeterd.

Het CDA pleit voor een ,,realistischere koers'' ten opzichte van Turkije, dus bijvoorbeeld een partnerschap in plaats van een lidmaatschap van de EU.