PvdA en SP willen dat illegale wapenhandel harder wordt aangepakt. In sommige Europese landen is het vrij eenvoudig om zware wapens te kopen die criminelen makkelijk naar Nederland meenemen. 

De EU moet gezamenlijk daartegen optreden.

Dat zeggen de partijen dinsdag in een eerste reactie op de nieuwe liquidatie in Zaandam. Ze zijn geschokt dat die opnieuw in een woonwijk plaatshad en dat daarbij zware wapens zijn gebruikt.

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vindt het gek dat er nog niet een eenduidige Europese regeling bestaat voor wapens. Hij wijst op de grote impact die zo'n schietpartij heeft op omwonenden en dit keer op kinderen. ''Ze zijn slachtoffer van nietsontziende criminelen, ook al had het nog veel erger kunnen aflopen. De liquidatiegolf pakt ontwrichtend uit voor hele wijken.''

SP'er Michiel van Nispen denkt dat de politie nog niet genoeg doet aan de bestrijding van illegale wapens. ''De minister zegt wel dat de politie er veel werk van maakt, maar van de politie zelf hoorde ik dat dit niet echt prioriteit heeft.'' Volgens van Nispen is het belangrijkste dat Nederland daarbij meer samenwerkt met andere landen.

De VVD stelt dat de politie al wel prioriteit geeft aan dit soort high impact crimes. Voorop staat voor de VVD dat de politie ook goed uitgerust is om dit te kunnen doen, laat Kamerlid Ockje Tellegen weten.