Brussel streeft naar een minimale bescherming van bijvoorbeeld werklozen en sociaal zwakkeren in de Europese Unie.

Dat zei Europees Commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Er moet een bodem worden gelegd voor de mensen in alle landen."

De Europese Commissie vindt dat de EU-lidstaten naar elkaar toe moeten groeien op het vlak van sociale bescherming, nu het economisch weer wat beter gaat.

Brussel ziet het liefst dat er minimumnormen komen voor bijvoorbeeld de hoogte en de duur van werkloosheidsuitkeringen, maar ook voor de toegang tot kinderopvang en gezondheidszorg.

De Europese Commissie wil hierbij vooral een coördinerende rol spelen omdat de meeste bevoegdheden op die gebieden bij de EU-lidstaten liggen.

Landen met hoge standaarden moeten die niet naar een Europees basisniveau laten zakken, benadrukt Thyssen. ''Het is niet zo dat landen die een hoog niveau van sociale bescherming kennen, daar nu de hakbijl in moeten zetten. Ik heb geen probleem met hoge uitkeringen, zolang er maar een actief arbeidsmarktbeleid wordt gevoerd'', zei ze eerder dinsdag tegen het Belgische persbureau Belga.

Thyssen wijst erop dat landen met een goed functionerende arbeidsmarkt en goede sociale voorzieningen het best door de crisis kwamen.