Regeringspartij de VVD is blij met het kabinetsstandpunt over de bootvluchtelingen die vanuit Afrika en het Midden-Oosten naar Zuid-Europa komen. 

Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is het goed dat het kabinet zich zuinig opstelt tegenover het idee om vluchtelingen te verdelen over Europa.

Zijlstra benadrukt dat Europa eerst gaat proberen bootjes te vernietigen, nog voordat mensensmokkelaars de vluchtelingen ermee de Middellandse Zee opsturen. De boten die toch onderweg geraken naar Zuid-Europa moeten zo veel mogelijk door marineschepen van EU-landen worden terug gesleept naar de kust van Noord-Afrika.

''Als dat allemaal niet lukt, gaan we kijken waar we de helpende hand kunnen toesteken'', aldus Zijlstra. ''Het gaat om honderdduizenden bootvluchtelingen. Dat probleem los je niet op door ze over Europa te verdelen of er nog meer uit te nodigen.''

Video: VVD blij met kabinetsstandpunt EU-asielplan

Teleurgesteld

D66 en SP zijn teleurgesteld over de reactie van het kabinet op de herverdeling van asielzoekers over Europa. Ze vinden dat Nederland het voorstel van de Europese Commissie moet overnemen en hieraan geen voorwaarden moet stellen.

D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Nederland te terughoudend is. ''We moeten laten zien dat we de opname willen en niet dat we het overwegen. Als je dat doet, kun je ook andere landen dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.''

Stelliger

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen had gehoopt op een stelliger insteek. ''Ze kunnen nu nog alle kanten op, omdat ze hun standpunt afhankelijk maken van wat een ander land doet.''

Het CDA vindt dat er alleen sprake kan zijn van een Europese herverdelingsagenda als eerst ook de bron van het probleem beter wordt aangepakt, liet Kamerlid Peter Oskam weten.

Europa moet wat hem betreft bestaande verdragen met de herkomstlanden onder de loep nemen en er moeten afspraken komen over het terugdringen van emigratie naar Europa.