Het kabinet is bereid meer vluchtelingen op te vangen, maar alleen als andere Europese landen dat ook doen.

Bronnen bevestigen maandagavond een bericht van RTL Nieuws daarover.

De beslissing volgt op het plan van de Europese Commissie om de migranten die de Middellandse zee oversteken over de verschillende Europese landen te verspreiden. 

Op dit moment verblijven de bootvluchtelingen, onder meer afkomstig uit Syrië, Eritrea en Afghanistan, met name in Griekenland, Italië en op de Balkan. In totaal wil de commissie veertigduizend asielzoekers eerlijker over Europa verdelen. Daarmee hoopt Brussel Italië en Griekenland te ontlasten.

Video: Drie keer zoveel migranten naar Griekenland als voorgaande jaren

Voor op andere landen

Het kabinet loopt met haar beslissing voor op andere landen binnen de EU. Er is veel weerstand tegen de plannen van eerlijke verspreiding. 

Nederland moet in dit voorstel 2.047 vluchtelingen opvangen. Zij komen bovenop het aantal asielzoekers dat zelf al in Nederland aanklopt.

Duitsland en Frankrijk nemen het grootste deel voor hun rekening: zij nemen samen bijna 40 procent van alle vluchtelingen op. Deze landen tekenden begin deze maand al bezwaar aan tegen de plannen van de commissie. Ze vinden hun percentage te hoog.

Gevaarlijke oversteek

Jaarlijks wagen duizenden migranten de gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee. Dat gebeurt vooral in het voorjaar en de zomer, als het weer goed is, vaak in gammele boten. Velen halen het niet en verdrinken.

Afgelopen weekend nog zijn Britse, Zweedse, Spaanse en Italiaanse marineschepen uitgerukt om vele honderden bootvluchtelingen van de Middellandse Zee te redden. Zaterdag werden al zo'n 3.500 mensen gered van in nood verkerende boten.

De Tweede Kamer praat donderdag over het voorstel van Brussel. Daarna gaat het kabinet voor nieuw beraad over de kwestie naar Brussel.