Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is gezwicht voor de druk vanuit de Turkse overheid om zijn integratiebeleid te wijzigen. Dat denkt SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. 

Ze zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat Asscher volledig is gedraaid in zijn benadering naar Turkse organisaties in Nederland.

Vorig jaar kondigde Asscher aan dat een aantal conservatieve Turkse clubs zou worden gemonitord maar nu spreekt hij over bondgenoten en samenwerking. Karabulut noemt de minister ongeloofwaardig. Ze vindt het niet goed dat Turkse organisaties veel invloed hebben op Turkse Nederlanders, omdat dit hun integratie in de Nederland kan belemmeren.

Volgens de SP'er moeten Turkse Nederlanders hun positie opeisen en knokken voor hun Nederlanderschap en niet achter clubs aanlopen die een eigen politieke agenda hebben. Tegelijk moeten Nederlanders na tientallen jaren erkennen dat alle nieuwkomers ook Nederlanders zijn, vindt Karabulut.

Onzin

In een reactie stelt een woordvoerder van Asscher dat het "onzin" is dat de minister onder Turkse druk staat of een andere benadering heeft gekozen. Volgens hem heeft de minister met de Turkse groeperingen in Nederland afzonderlijk overlegd en aangestuurd op openheid.

Vanwege de harde opstelling zijn deze organisaties in beweging gekomen en zijn afspraken gemaakt, zegt hij. Dat is volgens hem niet naïef, ook omdat je met samenwerking mensen in ieder geval kan bereiken.