Zes leden van de Tweede Kamer zijn vrijdag en zaterdag in Jordanië en Irak geweest. Ze bezochten daar de Nederlandse militairen die meedoen aan de strijd tegen Islamitische Staat.

Dat heeft de Tweede Kamer zaterdag laten weten.

Het gaat om Han ten Broeke en Ronald Vuijk (beiden VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Jasper van Dijk (SP), Raymond Knops (CDA) en Raymond de Roon (PVV). Ze zitten in de Kamercommissie voor Defensie.

De parlementariërs waren onder meer in Erbil in Irak, waar Nederlandse militairen Koerden opleiden om op de grond tegen IS te strijden. Inmiddels zijn honderden Peshmerga-strijders getraind tot infanterist, commando of scherpschutter.

Vrijdag bezocht de commissie Jordanië waar de Nederlandse F16-straaljagers hun uitvalsbasis hebben. De piloten hebben inmiddels meer dan vijfhonderd bommen afgeworpen op doelwitten van IS in Irak.

Volgens delegatieleider Ten Broeke heeft de commissie een goed beeld kunnen krijgen van de inspanningen van de militairen. ''Er is veel werk verzet en daar heeft de commissie veel waardering voor.''

Niets mis

Jasper van Dijk van de SP, tegenstander van de missie, benadrukte eveneens dat er niets mis is met de inzet van de Nederlandse militairen. Ze doen erg hun best, ook al is de missie volgens hem uiterst problematisch en uitzichtloos als er geen politieke oplossing komt.

Op 30 juni debatteert de Kamer over de éénjarige missie die in oktober afloopt. Het kabinet heeft al aangegeven met de internationale coalitie te bekijken of een verlenging nodig is. Duidelijkheid daarover wordt in de zomer verwacht.

Alle berichten over de Islamitische Staat